A Quiet Passion (2016)

Recensie A Quiet Passion CinemagazineRegie: Terence Davies | 125 minuten | biografie, drama | Acteurs: Cynthia Nixon, Jennifer Ehle, Duncan Duff, Keith Carradine, Jodhi May, Joanna Bacon, Catherine Bailey, Emma Bell, Benjamin Wainwright, Annette Badland, Rose Williams, Noémie Schellens, Miles Richardson, Eric Loren, Stefan Menaul, Maurice Cassiers, Sara Vertongen, Barney Glover, Simone Milsdochter, Yasmin Dewilde, Marieke Bresseleers, Verona Verbakel

Emily Dickinsons fijnzinnige gedichten zijn bijna onmogelijk te vertalen. Hoewel haar spel met het ritme van de woorden, klanken en halfrijmende zinnen wel geïmiteerd kan worden, waarvoor Nederlandse schrijvers als Peter Verstegen, Simon Vestdijk, Jan Eijkelboom en Willem Wilmink – die haar werk vertaalden – ook zeker te prijzen zijn, geeft het de meeste voldoening om haar poëzie tot je te nemen op de manier die zij bedoeld heeft. Daarom is het des te ontstellender om te vernemen in de eerste biografische film over haar leven, ‘A Quiet Passion’ (‘The Belle of Amherst’ niet meegerekend), dat haar gepubliceerde gedichten door de redacteur van de Springfield Republican niet alleen anoniem verschenen, maar ook sterk geredigeerd en ontdaan van de haar zo kenmerkende interpunctie.

Zoiets kun je lezen op papier, want het is geschiedschrijving, maar wanneer je het op het witte doek ziet, wordt het echt duidelijk wat zo’n kortzichtige beslissing van redacteur Samuel Bowles betekende voor de getalenteerde vrouw. En zo gaat ook het werk van de dichteres meer leven; omdat je op bijna magische wijze inzicht krijgt in haar denkwijze, haar overgedramatiseerde kijk op het leven, de dood, schoonheid en religie. Terence Davis, bekend van onder andere ‘The Deep Blue Sea’, geeft met de verfilming van het door hemzelf geschreven scenario een boeiend beeld van het leven van een Amerikaanse vrouw die haar tijd vér vooruit was met haar ideeën over de rechten van vrouwen, maar daar buiten haar familiekring en haar gedichten om nauwelijks uiting aan kon geven.

Dat dat leven uit nauwelijks grootse gebeurtenissen bestond, wil niet zeggen dat ‘A Quiet Passion’ een saaie, eentonige biopic is. Er zijn – met name in de eerste helft van de film – grappige dialogen, opbloeiende vriendschappen en in elke scène zit wel iets om de kijker te verrassen. Zo zijn er talloze fraaie shots en levendige discussies (waarbij je vooral goed op moet letten wat er gezegd wordt, want het is geen trouwe weergave van hoe men zich in het echte leven uitdrukt). En niet te vergeten die prachtige scène waarin de jonge cast het stokje overdraagt aan de volwassen acteurs of de uitstekend in de film geïntegreerde voice-over van Nixon die uit het werk van haar personage voorleest (ze zou een luisterboek moeten opnemen!).

‘A Quiet Passion’ geeft ruimte aan zowel Emily Dickinson als haar familieleden, van wie vooral haar jongere zuster Vinnie (sublieme rol van Jennifer Ehle) indruk maakt. Zij is ook degene die na Dickinsons vroege dood (ze werd slechts 55 jaar) verantwoordelijk was voor de publicatie van haar  zusters gedichten. Cynthia Nixon is magnifiek als Emily Dickinson. Ze geeft op delicate en warme wijze gestalte aan deze intrigerende vrouw, over wie maar zo weinig bekend is. Haar Emily is humoristisch, bijzonder intelligent, trots en principieel, een trouwe vriendin, hoog-sensitief en zelfverzekerd. Haar lage dunk van haar uiterlijk zorgde ervoor dat zij zich in haar latere leven opsloot in haar kamer en uitsluitend bovenaan de trap, vanachter haar deur, met bezoekers converseerde. De tweede helft van ‘A Quiet Passion’ is dan ook minder luchtig. De duisternis neemt bezit van de dichteres en haar publiek. Dickinson heeft met ‘A Quiet Passion’ van Terence Davies de biopic gekregen die ze verdient.

Monica Meijer

Waardering: 4

Bioscooprelease: 1 december 2016
DVD-release: 18 juli 2017