A Royal Affair – En kongelig affære (2012)

Regie: Nikolaj Arcel | 128 minuten | drama, geschiedenis, romantiek | Acteurs: Mads Mikkelsen, Mikkel Boe Følsgaard, Alicia Vikander, David Dencik, Trine Dyrholm, Thomas W. Gabrielsson, William Jøhnk Nielsen, Cyron Bjørn Melville, Laura Bro, Zinnini Elkington, Erika Guntherová, Søren Malling, John Martinus, Bent Mejding, Rosalinde Mynster, Karin Rørbeck, Klaus Tange

Een dergelijke dramatische aaneenschakeling lijkt erg onwaarschijnlijk, maar toch is het verhaal van ‘A Royal Affair’ op de ware geschiedenis gebaseerd. De jonge Engelse prinses Caroline Mathilde (de Zweedse Alicia Vikander) wordt uitgehuwelijkt aan de koning van het 18e eeuwse Denemarken, wat haar koningin maakt. Koning Christian VII (Mikkel Boe Følsgaard) is volgens de overlevering schizofreen, en volkomen incapabel als echtgenoot en koning. Dan komt een nieuwe lijfarts aan het hof, Johann Struensee, die wel tot Christian weet binnen dringen. Johann is Duitser en bekend met de in Denemarken verboden literatuur van de verlichte denkers uit Frankrijk. Als hij zich bewust wordt van zijn macht over Christian, gebruikt hij die slinks en voert hij drastische hervormingen door. Als het land op punt van revolutie staat, zet hij echter alles op het spel door de koningin te bezwangeren met een liefdesbaby. Als het volk erachter komt, ontknoopt het alles in een overdramatische climax.

Door de kostuums en de prachtige decors zijn de beelden in ‘A Royal Affair’ soms uitbundig mooi gekleurd, wat een scherp contrast oplevert met de buitenwereld, waar het grauw en dor is. De beelden zijn erg stilistisch opgezet. Dit maakt de film een lust voor het oog, en het geeft de kijker tenminste nog iets te genieten tijdens de lange film. Het verhaal komt maar langzaam op gang en suddert langzaam verder tot het uiteindelijk ontploft in een ontknoping, waarna het toch nog even door gaat. De laatste vijf minuten hadden niet gehoeven, en de eerste dertig misschien ook wel niet.

De acteurs valt niets te verwijten van de langdradigheid, want het spel is uitstekend en weet de kijker aan het scherm te kluisteren. Følsgaard ontving in Berlijn zelfs een Zilveren Beer voor zijn acteerkunsten, terwijl hij op dat moment nog niet eens van de “Teaterskole” was afgestudeerd. Zijn tegenspeler Mads Mikkelsen is al een internationaal gevestigde naam, speelde onder andere in ‘Casino Royale’ en ‘Clash of the Titans’. Hij kan in zijn rol van Johann zonder woorden de meest complexe gemoedstoestand volkomen begrijpelijk overbrengen. De chemie tussen hem en Alicia Vikander, die de koningin speelt, komt echter niet goed tot zijn recht. De romantische momenten zijn vluchtig en vlak, en krijgen niet de tijd en aandacht die het verdient. Toch zijn de acteurs van een dergelijke kwaliteit dat ze constant blijven boeien, en hoewel het allemaal net te langzaam gaat, is het toch niet te saai.

Zo kan het dus dat ‘A Royal Affair’ te lang is, maar nog steeds te kort is. Regisseur Nikolaj Arcel probeert een verhaal dat zich over een aantal jaar afspeelt in één film te vatten, en gaat daarin voorbij aan filmische mogelijkheden zoals de romance van Johann en de koningin. En terwijl de film een lust voor het oog is, en geweldig geacteerd, is ‘A Royal Affair’ iets te gedramatiseerd en erg lang.

Mirte Brethouwer

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 23 augustus 2012
DVD- en blu-ray-release: 23 april 2013