A Simple Plan (1998)

Regie: Sam Raimi | 121 minuten | drama, misdaad, thriller | Acteurs: Bill Paxton, Bridget Fonda, Billy Bob Thornton, Brent Briscoe, Jack Walsh, Chelcie Ross, Becky Ann Baker, Gary Cole, Bob Davis, Peter Syvertsen, Tom Carey, John Paxton, Marie Mathay, Paul Magers, Joan Steffand

‘A Simple Plan’ is een film die stoelt op het centrale thema geld maakt niet gelukkig, maar brengt het slechtste in iemand boven. Jacob, Lou en Hank stuiten in een besneeuwd veld op een vliegtuig, waarin een zak ligt met 4,5 miljoen dollar. Terwijl Jacob en Lou, twee simpele en semi-alcoholische werkeloze zielen, het geld als godsgeschenk zien, is Hank ervan overtuigd dat de politie ingeschakeld moet worden. Een extra blik op het geld doet hem echter besluiten het geld te houden, maar alleen onder bepaalde voorwaarden. Ten eerste is hij de aangewezen persoon om het geld te bewaren wat gezien de verstandelijke capaciteiten van de twee andere figuren geen onverstandige keuze is. Ten tweede zullen ze met het verdelen van het geld wachten tot de lente, want dan zal het vliegtuig vanwege de smeltende sneeuw ontdekt worden en kunnen ze erachter komen of het geld ter sprake komt in de media. Ten derde moet iedereen zijn mond houden.

Al snel voelt de kijker dat dit simpele plan en deze simpele voorwaarden toch een stuk ingewikkelder zijn dan ze lijken. Jacob laat al direct aan de toevallig passerende Sheriff Carl (Chelcie Ross) weten dat er iets met een vliegtuig aan de hand is. Lou en Hank kunnen zich op hun beurt niet bedwingen om hun vrouwen in het ongewisse te laten. Met name Hanks vrouw Sarah (Bridget Fonda) toont zich een geslepen tante. Ze geeft Hank de tip om een half miljoen terug te leggen in het vliegtuig om een mogelijke verdenking van diefstal teniet te doen. De uitvoering van dit plannetje loopt echter volledig in de soep door een toevallige getuige en dit zorgt voor nare toestanden én een verscherping in de tegenstellingen tussen de broers Hank en Jacob. Ondertussen begint Lou steeds ongeduldiger te worden en eist zijn deel op.

Om Lou uit te spelen bedenkt Sarah een list, die nog slechter afloopt dan haar eerste ideetje. Hank voelt dat de situatie volledig uit de hand begint te lopen, wanneer moord en doodslag aan de orde van de dag komen, de sheriff Jacobs opmerking over het vliegtuig herinnert, de FBI zich gaat bemoeien met de zaak en de rechtmatige eigenaar van het geld ten tonele verschijnt. Sarah geeft hem echter te kennen, dat eruit stappen door het geld te verbranden geen optie is als hij haar en hun pasgeboren kind wil behouden. Het blijft tot het toch wel verrassende einde nog spannend of de overgebleven vinders annex dieven wegkomen met hun plan.

Qua spanning en verhaal is ‘A Simple Plan’ zeker een aanrader, helaas zijn er wel wat minpuntjes in de karakteruitwerking. Hank verandert wat ongeloofwaardig van een brave burgerman in een kille rekenaar. De grootste gemiste kans is echter het karakter van Jacob, die zich tijdens de ontwikkeling van het plot een aantal malen een sluwe vos toont. Waarom wordt deze ontwikkeling niet verder uitgewerkt, maar juist volledig teruggedraaid? Het zou de ultieme ontknoping zijn geweest als zou blijken dat de domme zuiplap iedereen te slim af was. En met Billy Bob Thornton hadden de makers echt niet bang hoeven zijn dat dit tot problemen geleid zou hebben de man speelt meer dan uitstekend. Niettemin is ‘A Simple Plan’ een zeer degelijke thriller, die je betrekt bij het centrale thema en je dwingt na te denken over wat je zelf zou doen in een dergelijke situatie.

Boudewijn de Boe

Waardering: 3

Bioscooprelease: 18 februari 1999