A Song of Good (2008)

Regie: King, Gregory | 85 minuten | drama | Acteurs: Danielle Cormack, Caleb Griffiths, Jonathon Hendry, Ian Mune, Jarod Rawiri, Gareth Reeves, Matthew Sunderland, Darien Takle

Een man lijkt te verdrinken, minutenlang blijft hij onder water. Uiteindelijk hapt de man naar lucht en zwemt naar boven. Hij belandt op de modderige waterkant en moet besmeurd met modder naar huis lopen. Hiermee begint ‘A Song of Good’, een deprimerende film over een man die zijn leven flink weet te verpesten. Drugsverslaving, verkeerde vrienden en een negatief zelfbeeld zijn hiervan de belangrijkste oorzaak. Vooral in het bijzijn van deze verkeerde vrienden laat Gary (Gareth Reeves) zich verleiden tot het gebruik van diverse soorten drugs of het scoren ervan. Na een gruwelijke daad gepleegd te hebben, wil hij echter zijn leven beteren. In de achterbuurt waar hij woont, blijkt dit nog niet eenvoudig.

‘A Song of Good’ schetst een treurig beeld van de achterbuurten in Nieuw-Zeeland. Net als in veel landen lijken werkloosheid en drugs een groot probleem in deze wijken. Gary is de verpersoonlijking van deze problemen. Helaas is hij nooit een fijn persoon om naar te kijken. Dit zal vast de bedoeling geweest zijn van regisseur Gregory King, maar hiermee is ‘A Song of Good’ een vervelende film om te zien. Geen moment krijg je sympathie voor Gary, waardoor het je niet kan schelen of hij zijn leven weer op de rails krijgt of niet. Veel vaker ontstaat een gevoel van irritatie, als je je afvraagt waarom hij dingen nu weer verknalt. Vooral de laatste scène van de film is onbegrijpelijk. Gary zoekt hier de vrouw die hij in het begin van de film verkracht heeft opnieuw op om zijn excuses aan te bieden en omhelst haar terwijl ze in de gaten heeft wie hij is. Dit gegeven is al vrij moeilijk te bevatten. Dat de vrouw hem ondanks deze kennis uiteindelijk terug omhelst is zo mogelijk nog onbegrijpelijker.

Voor hij films maakte was regisseur Gregory King een acteur en werkte hij ook als casting director en jeugdwerker. In 1999 begon hij zelf films te maken en in 2002 werd hij verkozen tot New Filmmaker of the Year 2002 in Nieuw-Zeeland. Met ‘A Song of Good’ weet King zich echter niet goed raad. Als hij van Gary een wat sympathieker karakter had gemaakt, was de film al veel overtuigender geweest.

Wietske Uneken