A Taste of Blood (1967)

Regie: Herschell Gordon Lewis | 117 minuten | horror | Acteurs: Bill Rogers, Elizabeth Wilkinson, William Kerwin, Lawrence Tobin, Ted Schell, Otto Schlessinger, Eleanor Vaill, Gail Janis, Herschell Gordon Lewis, Judy Waterberry, Dolores Carlos, Roy Collodi, Karl Stoeber, Thomas Rowland, Sidney J. Reich

De naam Herschell Gordon Lewis zal de conventionele filmliefhebber waarschijnlijk niet al te bekend in de oren klinken. Toch gaat de man in bepaalde horrorkringen door het leven als een soort cultfiguur. Met films als ‘The Wizard of Gore’, ‘Two Thousand Maniacs!’ en ‘Blood Feast’ heeft de man een serieuze reputatie opgebouwd als ongekroonde koning van de bloederige en wanstaltige pulpfilm. Kaskrakers zal een dergelijke aanpak niet voortbrengen, maar binnen het undergroundcircuit heeft het Lewis toch een redelijke schare trouwe fans opgeleverd. ‘A Taste of Blood’ lijkt verhaaltechnisch en titelmatig gezien dan ook weer uitstekend toegesneden te zijn op de fans van een stevige portie splatterhorror. Zakenman John Stone ontvangt van een onbekende afzender een dure fles brandy. Het goedje blijkt echter vermengd te zijn met het bloed van wijlen graaf Dracula waardoor John al snel verandert in een moordlustige vampier die jacht maakt op alle verwanten van Dracula’s moordenaars.

Een flinterdun verhaaltje dus, maar wel een dat genoeg potentie biedt voor een film vol bloedvergieten zou je zo zeggen. Uiteindelijk blijkt dit echter allemaal wel mee (of voor velen juist tegen) te vallen. In ‘A Taste of Blood’ komen namelijk nauwelijks bloederige of angstaanjagende scènes voor. Dat had op zich natuurlijk nog geen ramp hoeven te zijn als de film verder nog interessante elementen zou bevatten. Dit is echter niet het geval. Het acteerwerk varieert van matig tot tenenkrommend slecht, de personages hebben totaal geen diepgang, het script is amateuristisch en de begeleidende muziek is zeer fout en ineffectief. Het openingsdeuntje lijkt bijvoorbeeld eerder de prelude te zijn op een slapstick en suggereert nergens dat we van doen hebben met een horrorfilm. Ook de kostumering laat nogal wat te wensen over. Het kostuum van de vampier John Stone lijkt bijvoorbeeld rechtstreeks afkomstig uit een goedkope carnavalswinkel en een dun laagje witte schmink moet van Stone blijkbaar een angstaanjagende ondode bloedzuiger maken.

De meeste kijkers die ondanks de vele, zich al vrij vroeg in de film manifesterende, mankementen halverwege nog niet afgehaakt zijn, worden helemaal op de proef gesteld als er maar geen einde aan dit broddelwerkje blijkt te komen. De meeste gelijksoortige prenten duren meestal minder dan anderhalf uur, maar Lewis vond het blijkbaar nodig om van ‘A Taste of Blood’ een bijna twee uur durende filmervaring te maken. Helaas had het verhaal ook in een minuut of 80 verteld kunnen worden en wordt de resterende tijd vooral opgevuld met onnodige en bloedeloze dialogen die (waarschijnlijk onbedoeld) op de lachspieren werken of een diepe geeuw veroorzaken. Uiteindelijk doet ‘A Taste of Blood’ qua sfeer en plot vooral denken aan een film uit de stal van Hammer, zij het dat het gemiddelde niveau van die producties toch een stuk hoger ligt.

‘A Taste of Blood’ is een film die bij het overgrote deel van het filmpubliek geen enthousiaste gevoelens zal opwekken. Voor de fans van het extremere en onconventionelere werk van Herschell Gordon Lewis is de film gewoonweg veel te braaf, terwijl de gemiddelde filmliefhebber het waarschijnlijk niet zal kunnen opbrengen om de vele mankementen op cinematografisch gebied (script, acteerwerk, aankleding) met de mantel der liefde te bedekken. Alleen aanbevolen als je in een zeer melige bui bent of lijdt aan een ernstige vorm van slapeloosheid.

Frank Heinen