A Tender Place – Yawaraka na hou (2001)

Regie: Nagasaki Shunichi | 201 minuten | drama | Acteurs: Amami Yuki, Miura Tomokazu, Matsuoka Shunsuke, Watanabe Ikkei, Nakamura Kumi

De onbekende Japanse filmmaker Nagasaki Shunichi wordt weinig gewaardeerd omdat zijn werk niet makkelijk in te delen is in een van de gebruikelijke categorieën. Op de website van het Internationale Filmfestival Rotterdam staat te lezen: Hij is noch een verheven filmhuis-regisseur, noch een typisch voorbeeld van een specialist in nodeloze bloedbaden uit de Aziatische culthoek en hij is ook geen aandachttrekker in de stijl van Kitano. Het resultaat is helaas dat hij vaak over het hoofd gezien wordt door recensenten, distributeurs en samenstellers van festivalprogrammas. Het is mogelijk dat zijn nieuwe film, ‘Heart, Beating in the Dark’, hier verandering in zal brengen.

‘Heart, Beating in the Dark’ was de openingsfilm van het IFFR in 2006, maar van een eventuele jubelstemming onder de bezoekers omtrent Nagasaki Shunichi viel verdacht weinig te merken. Over ‘A Tender Place’ wordt wel gezegd dat de film ‘zo goed en heel divers is. Dat zie je niet zo vaak bij veel filmers. Dat laatste is ongetwijfeld waar. De haast kinderlijk eenvoudige ongeschoolde filmstijl zie je inderdaad maar zelden in de hedendaagse cinema.

Het vrij eenvoudige verhaal (gebaseerd op een novelle van Natsuo Kirino) heeft Nagasaki Shunichi nochtans tot een lengte van drie en een halve uur uitgewreven. Volgens eigen zeggen om de karakters meer diepgang te geven. De film heeft de look van een Video 8 home made movie. De verklaring voor het low budget-gehalte van de film ligt, aldus de regisseur, in het feit dat hij films maakt in allerlei genres en budgetcategorieën.

De montage is hoekig, het acteerwerk ongeïnspireerd en amateuristisch en de enscenering is uiterst pover. Waar precies het genie van Nagasaki Shunichi in schuilt is niet makkelijk aan te geven. Sterker nog, zelf zegt hij: het is bijna onmogelijk om te zeggen wat een Nagasaki Shunichi-film is.

Jeroen Poldermans