A Time to Kill (1996)

Regie: Joel Schumacher | 140 minuten | misdaad, drama, thriller | Acteurs: Matthew McConaughey, Samuel L. Jackson, Sandra Bullock, Kevin Spacey, Oliver Platt, Donald Sutherland, Kiefer Sutherland, Ashley Judd, Charles S. Dutton, Brenda Fricker

Het recht zegeviert wanneer je verliest, maar ook wanneer je wint. Deze uitspraak van een vriend van advocaat Jake maakt duidelijk wat uniek is aan de rechtszaak van Carl Lee. Carl Lee wordt aangeklaagd omdat hij twee mannen heeft vermoord, echter de reden van deze moord is dat deze mannen zijn dochter hebben verkracht en dat zij waarschijnlijk niet bestraft zouden worden. Het is dus de vraag of Carl Lee schuldig is of niet. ‘A Time To Kill’ is een aanklacht tegen racisme. De film maakt iedereen die tegen racisme is boos over de leden van de Ku Klux Klan en over het onrechtvaardige rechtssysteem in de Verenigde Staten.

De verhaallijn is erg voorspelbaar, al bij het begin verwacht je dat de man de verkrachters van zijn dochter vermoord. Als kijker krijg je vanzelf sympathie voor de moordenaar. Je hoopt dan ook dat de man wordt vrijgesproken en dat zijn advocaat geprezen wordt zelfs al ben je in werkelijkheid tegen personen die het recht in eigen hand nemen. De rol van de Ku Klux Klan is mij niet helemaal duidelijk. Telkens zien we leden van de Klan, maar eigenlijk hebben zij niets te maken met het centrale verhaal. Zij maken het de advocaat en zijn omgeving erg moeilijk, maar dat zij ongeveer een kwart van de film te zien zijn is overdreven. De film gaat over het proces van de man en over rechtvaardigheid, niet over de activiteiten van de Klan. Ook is het ongeloofwaardig dat de leden telkens iets proberen te bereiken, maar dat het steeds misloopt.

De rol van rechtenstudente Ellen Roark wordt gespeeld door Sandra Bullock, die we kennen van onder andere ‘Miss Congeniality’ (2000), ‘Two Weeks Notice’ (2002), ‘While you were Sleeping’ (1995) en ‘Murder by Numbers’ (2002). Terwijl Sandra Bullock meestal de hoofdrol speelt in films, heeft zij in deze film een lucratieve bijrol, overtuigend neergezet en daardoor is ze toch duidelijk aanwezig in de film. De hoofdrol in de film wordt gespeeld door Matthew McConaughey, die bekend is van films als ‘Return of the Texas Chainsaw Massacre’ (1994), ‘Edtv’ (1999), ‘Angels in the Outfield’ (1994) en ‘The Wedding Planner’ (2001). Met zijn rol in ‘A Time To Kill’ werd McConaughey bekend, dit was zijn eerste grote rol. McConaughey kreeg deze rol aangeboden van de schrijver John Grisham, die de jonge acteur absoluut wilde voor de hoofdrol in de verfilming van zijn roman ‘A Time To Kill’.

‘A Time To Kill’ is een mooie meeslepende film en zeker de moeite waard om te kijken. De film is niet altijd even realistisch, maar laat de kijker zeker achter met een goed gevoel, wat in veel films niet meer het geval is.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 12 september 1996