A Walk to Remember (2002)

Regie: Adam Shankman | 101 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Shane West, Mandy Moore, Peter Coyote, Daryl Hannah, Lauren German, Clayne Crawford, Al Thompson, Paz de la Huerta, Jonathan Parks Jordan, Matt Lutz, David Andrews, David Lee Smith, Xavier Hernandez, Marisa Miller, Paula Jones

In het begin van ‘A Walk to Remember’ staan verschillende problemen centraal. Als eerste is dat het gedrag van Landon, de hoofdrolspeler van het verhaal. Hij is een stereotype scholier. Hij behoort bij het populaire groepje, is brutaal en gaat vooral zijn eigen gang. Om er bij te horen doet hij vervelende dingetjes, en hij verwacht hetzelfde van anderen. Het is moeilijk grip op hem te krijgen. Zijn tegenspeelster is Jamie. Zij is uit een heel ander hout gesneden. Haar sterke karakter lijkt niet geheel te passen bij haar manier van functioneren. Want hoewel ze zich enerzijds heel goed bewust is van zichzelf, haar ambities, wensen en idealen, behoort zij tot het groepje buitenbeentjes. Ze wordt gepest, is niet zo vlot en lijkt een minderwaardigheidsgevoel te hebben. Om deze twee personages draait het in de gehele film.

Het verhaal is aan de ene kant een romantische liefdesgeschiedenis, aan de andere kant is er sprake van menselijk drama. Een mooie combinatie. Shane West en Mandy Moore acteren uitstekend, en mede dankzij de inbreng van wat rockmuziek krijgt het verhaal ook voldoende vaart. Echter, de mierzoete saus waarmee de film is overgoten maakt dat je je als kijker toch erg betutteld voelt. Het religieuze gehalte van de film zorgt er voor dat een beperkte doelgroep wordt aangesproken. Eigenlijk is dat best jammer. De moraal van de film is namelijk hartverwarmend en elke kijker kan wel wat leren van de reflecties en gedachten van Jamie.

De film begint sterk. De school, met thema’s als pestgedrag, erbij willen horen en het gedrag van verschillende typische schoolgroeperingen, zijn goed uitgewerkt. Hier en daar doet de film zelfs hip aan, maar halverwege verzandt het verhaal in een ietwat suffig drama. De schoolbelevissen raken op de achtergrond, en de zijpaden van het verhaal worden op het eind niet meer benut. Hierdoor vervalt de film in eentonigheid. Het kan zelfs zo zijn dat een zwaar gevoel de kijker overvalt. Op het einde wordt er nergens meer een luchtigheid bewerkstelligd. ‘A Walk to Remember’ heeft ook een typisch Amerikaans karakter. Heldendom wordt niet geschuwd en her en der is de film ook erg moraliserend. Gelukkig laten Shane West en Mandy Moore zich van hun beste kant zien. De chemie spat van het scherm af en is zeer geloofwaardig. Vooral het spel van Mandy is indrukwekkend, zij kreeg dan ook niet voor niets een aantal onderscheidingen voor deze rol. Het goede acteerwerk kan echter niet de film boven de middelmaat weten te tillen.

Sharon Vonk