A Woman Named Jackie (1991)

Regie: Larry Peerce | 423 minuten | drama, biografie | Acteurs: Joss Ackland, Roma Downey, Stephen Collins, William Devane, Sarah Michelle Gellar, Wendy Hughes, Bob Gunton, Ashley Crow, Nadia Dajani, Boyd Gaines, Carlin Glynn, Eve Gordon, Brian Smiar, Tim Ranson, Dylan Price, Josef Sommer

Er wordt vaak gesproken over ‘momenten die je nooit vergeet’. Zo zullen er veel mensen zijn die zich tot op de dag van vandaag kunnen herinneren waar ze waren en wat ze deden op 22 november 1963, de dag waarop de President John F. Kennedy werd vermoord. In de loop der jaren zijn er talloze documentaires, miniseries, bioscoop- en televisiefilms over het leven van en de moord op de populaire president verschenen. Net zo geliefd en populair als JFK, en misschien wel meer, was zijn vrouw Jackie Bouvier Kennedy Onassis.

‘A Woman Named Jackie’ toont de kijker het leven van deze beroemde vrouw, vanaf haar vroege jeugd tot de latere jaren van haar leven. Niet alleen de historische gebeurtenissen (het huwelijk met JFK en zijn dood in 1963) passeren de revu. In elk deel van haar leven, ingedeeld in haar jaren vóór, tijdens en na haar huwelijk met Kennedy, zie je zowel de gelukkige als tragische momenten. Zo is er de scheiding van haar ouders, Jackies strijd om een erkend journaliste te worden, de dood van haar vader, de miskraam van haar eerste kind, de geboorte van haar kinderen, haar tweede huwelijk en de gelukkige jaren met Onassis en de geboorte van haar eerste kleindochter.

Actrice Roma Downey zet een overtuigende Jacqueline Kennedy neer. Met haar bescheidenheid en haar klassieke en elegante manier verschijning en uitstraling speelt zij de rol van een elitaire vrouw en tegelijkertijd warme moeder. Haar geluk en verdriet komen realistisch over. Helaas is de miniserie voor de rest niet al te briljant gecast en behoren de meeste acteurs tot het B-type. Stephen Collins (bekend als vader Eric Camden in de televisie serie ‘7th Heaven’) heeft totaal geen charme als John F. Kennedy, die in het echt aanbeden werd door vrouwen. Verder is regisseur Peerce iets te ambitieus geweest in de verfilming en is echt elk klein detail van Jackies leven in de film verwerkt. Natuurlijk geeft dit een zo compleet mogelijk beeld van hoe haar leven was, maar het geeft je helaas ook de kans om af en toe op je horloge te kijken en je af te vragen hoe veel verhoudingen een vrouw kan verdragen voordat zij haar man verlaat.

Een leuk detail in de film is het fenomeen Marilyn Monroe. Er wordt gesuggereerd dat JFK een verhouding met haar heeft en wellicht ook iets heeft te maken met haar dood, iets wat nooit is bewezen. Voor de echte Kennedy-Onassis fans is ‘A Woman Named Jackie’ een must see, voor de leken onder ons is het een leuke geschiedenisles over haar leven. Niets meer en niets minder.

Daphna Berger