A Woman of Independent Means (1995)

Regie: Robert Greenwald | 260 minuten | drama | Acteurs: Sally Field, Ron Silver, Tony Goldwyn, Jack Thompson, Sheila McCarthy, Ann Hearn, Andrea Roth, Andrew Lowery, Brenda Fricker, Charles Durning, Lawrence Monoson, Christianne Mays, Julie Mayfield, Randy Moore, Brooke Hailey, Mark Walters, Cynthia Dorn, Richard Dillard, Jill Parker-Jones, John S. Davies, Christina Stojanovich, Cameron Finley, Trevor Meeks, Emmy Barker, Christopher Fox, Matthew Loehr, Marietta Marich, Rutherford Cravens, Margaret Bowman, Emily Courtney, Gena Sleete, Angie Bolling

Elizabeth Forsythe-Hailey schreef haar debuutroman “A Woman Of Independent Means” pas op 40-jarige leeftijd. Sommige verhalen hebben misschien tijd nodig om te rijpen en zo een complete, sterke indruk te maken. Zo ook deze brievenroman van de in Dallas (VS) geboren schrijfster en journaliste. Het verhaal van de onafhankelijke Bess Steed sprak veel lezers aan door het intrigerende feministische karakter van de hoofdpersoon. De vastberadenheid en eigenzinnigheid waarmee zij haar leven indeelt en de liefde voor haar partners en kinderen inkleurt, is een opmerkelijke rode draad in haar levensverhaal. Niet alleen werd het boek ongevormd tot een toneelstuk, maar ook tot een miniserie in 1995.

Hoofdrolspeelster Sally Field werd genomineerd voor een Emmy Award en een Golden Globe voor haar rol. ‘A Woman Of Independent Means’ kreeg zelf ook een nominatie bij de Emmy’s maar ging uiteindelijk alleen naar huis met een award voor kostuumontwerp. Dat is overigens geheel terecht. De serie omvat de eerste zes decennia van de twintigste eeuw en de makers hebben hun uiterste best gedaan om qua sfeer en rekwisieten de juiste snaar te raken. De locaties zijn mooi. De kleding, auto’s en andere voorwerpen passen prima in de sfeertekening van elke afzonderlijke tijdsperiode. Je trekt al gauw vergelijkingen tussen deze productie en andere kostuumdrama’s met vrouwen in de hoofdrol zoals ‘Pride & Prejudice’ en ‘Sense and Sensibility’ (oorspronkelijk werken van schrijfster Jane Austen). Net als bij deze laatste titels gaat het hier om een sterke vrouwelijke hoofdpersoon die, haar leven op eigenzinnige wijze probeert te leiden.

Het meest verfrissende aan deze serie (en het boek) is de houding van Bess tegenover de mannen in haar leven en de onafhankelijkheid die haar via haar moeder lijkt te zijn meegegeven. Is het eerste deel van de serie nog redelijk traditioneel in die zin dat Bess trouwt met haar jeugdliefde Rob; na diens overlijden ontwikkelt Bess zich steeds meer tot een vrouw met moderne opvattingen over het huwelijk en vrouwelijke zelfbeschikking. Alleen al hierom is de serie het bekijken waard. Maar behalve deze interessante inhoud is ‘A Woman Of Independent Means’ ook een mooi en professioneel gemaakt Amerikaans drama. De serie straalt ontegenzeglijk klasse uit. Sally Field levert een uitstekende prestatie in haar hoofdrol met een terechte nominatie als gevolg. Maar ook de rest van de cast is in prima doen. Regisseur Greenwald blikt dit alles zeer vakkundig in en de cinematografie van Steven Shaw is prachtig. Een mooi verhaal van een eigenzinnige vrouw in een serie die door het hele gezin bekeken kan worden. Vakwerk.

Joost Hoedemaeckers