Aachi & Ssipak – Aachi wa Ssipak (2006)

Regie: Joe Bum-Jin | 90 minuten | actie, komedie, animatie | Originele stemmencast: Ryu Seung-Bum, Yim Chang-Jeong, Hyun Young, Shin Hyae-Chul, Lee Gyu-Hwa, Seo Hye-Jeong

Blauwe mannetjes die mensen doden voor ijslolly’s, een rondborstige dame die overstelpt wordt met ijslolly’s zodra ze haar behoefte doet en twee stoere losers die de wereld van de blauwe mannetjes redden. Klinkt bizar? Dat is het ook. ‘Aachi & Ssipak’ is een achtbaanrit door het zonderlinge universum van de strontpolitie, de luierbende en natuurlijk van onze helden Aachi en Ssipak. Hier wordt het verhaal verteld over de oorlog tussen de gemuteerde luierbende en”gewone” mensen, die het slachtoffer worden van hun overvallen. Dit bizarre verhaal wordt weliswaar in de vorm van een tekenfilm verteld, maar subtiel is de animatiefilm niet en de film is dan ook duidelijk niet voor kinderen bedoeld.

Joe Bum-Jin is een buitenbeentje in de animatiewereld. Hij wil graag een tegenwicht bieden voor de overdosis aan Disney animaties en soortgelijke films met dezelfde zoetsappige happy-endings. Met zijn films boekte hij al het nodige succes. In 1997 won hij de grote prijs op het Seoul Animatie Festival voor zijn film ‘Up & Down Story’. Hiervoor ontving hij ook de zak met geld waarmee hij ‘Aachi & Ssipak’ kon financieren.

‘Aachi & Ssipak’ zit vol met verwijzingen naar andere films, zoals ‘Pulp Fiction’, ‘Mad Max’, ‘Indiana Jones’ en zelfs naar de manga klassieker ‘Akira’. Deze verwijzingen zijn niet erg uitgewerkt, maar dat was ook niet de bedoeling van Bum-Jin. Met deze verwijzingen is ‘Aachi & Ssipak’ evenwel een ode aan de cinema.

‘Aachi & Ssipak’ moet je zeker niet te serieus nemen. Als je niet afkerig bent van een beetje puberale humor en absurde actie, dan is ‘Aachi & Ssipak’ zeker de moeite waard. De kracht van de film schuilt dan ook in deze combinatie van een bizar, maar tegelijkertijd bijzonder grappig verhaal en anderhalf uur onverminderde actie. Tezamen weten deze factoren van ‘Aachi & Ssipak’ een onderhoudende film te maken.

Wietske Uneken