Aanrijding in Moscou (2008)

Regie: Christophe Van Rompaey | 102 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Barbara Sarafian, Jurgen Delnaet, Johan Heldenbergh, Anemone Valcke, Sofia Ferri, Julian Borsani, Bob De Moor, Jits Van Belle, Griet van Damme, Lisa Buylaert, Yvonne Delcour, Thomas Dhanens, Camille Friant, Rania Gaaloul, Frederik Imbo, Pat van Beirs, Robrecht Vanden Thoren, Suzy Van Herbergen

‘Aanrijding in Moscou’ speelt zich af in de volkswijk Moscou in Gent (België). Matty (41) rijdt met een auto vol boodschappen en zoon en dochter op de achterbank achteruit tegen een grote truck aan. Uit de cabine komt Johnny (29) geklauterd. Hij is boos om de deuk in zijn bumper en foetert Matty stevig uit. Matty laat zich niet onbetuigd en zet op haar beurt Johnny met een paar rake opmerkingen op zijn nummer. Johnny kruipt vervolgens een beetje in zijn schulp, maar is slim genoeg om via een truc achter haar telefoonnummer te komen. Deze vrouw met haar op de tanden heeft niet alleen zijn auto, maar ook hem geraakt. Deze banale aanrijding op een parkeerterrein zal hun leven ingrijpend veranderen.

Wanneer Matty en Johnny elkaar, door Johnny’s toedoen, na enkele dagen weer ontmoeten, slaan de vonken tussen de twee voor de ogen van de verbaasde kinderen van Matty ineens over. Een afspraakje volgt en de gebeurtenissen volgen elkaar snel op. Hoewel Matty’s ex, Werner, vijf maanden eerder vertrokken is, wordt de echtscheiding nog steeds door hem vooruitgeschoven en komt hij nog regelmatig bij Matty en de kinderen over de vloer. Werner is jaloers. Johnny heeft bepaald geen brandschoon verleden, maar blijkt toch ook een charmante, grappige en attente man te zijn. Voor Matty het zelf goed beseft, neemt ze het initiatief en kruipt ze bij Johnny in bed. Daarna wil ze weer van Johnny af, het ging haar gewoon om een one night stand, een relatie wil ze niet. Dat dit niet het einde van het verhaal is voor beiden, zal duidelijk zijn.

Vooral de rol van Matty wordt bijzonder overtuigend vertolkt door Barbara Sarafian. Zij speelt voortreffelijk de positie van de vrouw die verscheurd is, niet alleen door de keuze die ze moet maken tussen twee mannen, maar ze is ook gekwetst door het leven zelf en heeft daar de nodige butsen en builen aan overgehouden. Ze ziet er ‘prachtig’ moe en afgeleefd uit. Op korte termijn verwacht ze niet veel meer van het leven. Jurgen Delnaut weet met veel inzet het personage van Johnny vorm te geven. De chemie tussen Matty en Johnny is overduidelijk aanwezig. Ook Johan Heldenberghs vertolking van Werner is adequaat.

Een speciale rol is weggelegd voor de volkswijk en de cafés waar de film is opgenomen. Die locaties dragen sterk bij aan de sfeer en geven een sterk authentieke toonzetting aan de film, veel locale bewoners figureren.

Met zijn debuut zet regisseur Christophe van Rompaey een prima film neer, die terecht inmiddels warm is ontvangen. ‘Aanrijding in Moscou’ is een bij tijden hilarische komedie, maar evenzeer een romantisch verhaal met drama en humor. De problematiek is herkenbaar en zonder goedkoop aandoende effecten of lach-of-ik-schiet-grollen overtuigend uitgevoerd. Het verhaal is luchtig en graaft niet al te diep, maar is tegelijkertijd bitterzoet. De dialogen zijn spitsvondig en klinken heerlijk sappig Vlaams. Het prima spel, de goed gekozen locaties en het prima camerawerk maken het tot een onweerstaanbaar lekkere kwaliteitskomedie. Je krijgt onmiddellijk goesting naar meer van dergelijke pareltjes. Heerlijke, hilarische humor!

Rob Veerman

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 2 oktober 2008