About a Boy (2002)

Regie: Paul Weitz, Chris Weitz | 101 minuten | drama, komedie | Acteurs: Hugh Grant, Nicholas Hoult, Toni Collette, Rachel Weisz, Sharon Small, Nicholas Hutchison, Natalia Tena, Laura Kennington, Tanika Swaby, Peter McNicholl, Christopher Webster, Ben Ridgeway, Jack Warren, Russell Barr, Isabel Brook, Orlando Thor Newman

‘About a Boy’ is een rake verfilming van het gelijknamige en erg amusante boek van Nick Hornby. Waar in de filmversies van Hornby’s boeken ‘High Fidelity’ en ‘Fever Pitch’ er nogal wat werd veranderd, zoals de VS als plaats van handeling, speelt ‘About a Boy’ zich gewoon af in Londen.

Het credo van Will Freeman (Grant) is dat iedereen een eiland is. HIj deelt zijn tijd in ‘units’ in en lijkt het perfecte vrijgezellenleven te hebben. Geld heeft hij genoeg door de erfenis van zijn vader, die ooit een succesvol kerstliedje schreef. In een “running gag” tijdens de film blijft dat liedje (dat Will inmiddels hartgrondig is gaan haten) telkens terugkomen.
Het begin is ronduit hilarisch, als het leven van Will geschetst wordt met een handvol situaties uit zijn leven, ondersteund door Grants ironische voice-over. Daarna nestelt de film zich rond een aangenaam niveau van “glimlach opwekkend”. En dat niveau wordt consequent aangehouden tot aan het einde.

Na de introductie wordt Will’s leven gevolgd vanaf zijn laatste idee om vrouwen te vinden: het vinden en verleiden van leuke, alleenstaande moeders door zich voor te doen als alleenstaande vader. Hiervoor verzint hij zelfs een zoontje, inclusief kinderzitje in zijn Porsche.
Dan wordt hij bij een uitje opgezadeld met Marcus (Hoult), het zoontje van een bevriende moeder van zijn afspraakje. Vanaf dat moment raakt Will hem niet meer kwijt. Zo wordt hij ook betrokken bij de problemen van Marcus’ depressieve moeder Fiona (Collette) en ontdekt Will over zichzelf dat hij eigenlijk geen oppervlakkige klootzak wil zijn. Zeker niet als hij gevoelens krijgt voor alleenstaande moeder Rachel (Weisz).

Grant speelt zijn beste rol tot dan toe. Hij weet een echt, geloofwaardig personage neer te zetten en overtuigt zonder de onhandige stuntel uit te hangen. De jonge Hoult levert een prima prestatie af als de wereldvreemde en ongelukkige Marcus. Ook Collette is perfect gecast en straalt zowel echte wanhoop als zorgzaamheid om haar zoon uit.
Gelukkig is de film geen romantische komedie, maar een vriendschapskomedie. Pas vrij laat komt er voor Will een ‘love interest’ om de hoek kijken in de persoon van Weisz, die alleen maar charmant hoeft te zijn en slechts een zijdelingse eigen verhaallijn heeft.

‘About a Boy’ is een film over jongens met jongensproblemen. Omdat het acteerwerk en script lekker loopt, is het een bijzonder leuke en sterkte komedie geworden, met ook een handjevol goed uitgewerkte dramatische scènes.
Als de film dan onvermijdelijk goed afloopt en de levens van de hoofdpersonen meer op orde zijn, zal de kijker oprecht blij voor deze mensen. En zo luidt de belangrijkste les: niemand is een eiland.

Hans Geurts