Above All Things (2008)

Regie: Stien De Vrieze | 15 minuten | korte film | Acteurs: Kyoko Scholiers, Bert Haelvoet, Wolf Vandesavel

Van ‘Above All Things’ blijven vooral de acteerprestaties hangen in een voor de rest netjes gefilmd maar afstandelijk relatiedrama. Kyoko Scholiers en Bert Haelvoet leggen hun diepste emoties bloot als het koppel maar cineaste Stien De Vrieze heeft geen idee waar het naar toe moet, ondanks haar technische kwaliteiten die buiten kijf staan.

Voor Tine staat het vast: ze heeft al een zoontje, haar volgende kind moet en zal een meisje zijn. Het sperma van haar vriend Jonas splitsen, via een wetenschappelijke procedure, moet daarvoor zorgen. Die laatste doet maar mee om de lieve vrede te bewaren. Als blijkt dat het toch een jongen wordt slaan de stoppen door bij Tine die een drastisch besluit neemt.

De sfeer is aanvankelijk luchtig, Tine die tijdens de daad “een meisje, een meisje” roept, maar slaat op het juiste moment om. Het zwaarwichtige thema geeft ook weinig ruimte om grapjes te maken. Maar voor de rest gebeurt er bitter weinig. Er wordt vooral ruzie gemaakt. We konden ons ook moeilijk inleven in het feit dat een moeder zo doortastend reageert op de komst van een baby en dat de vader zo laat begaan. En wat wil De Vrieze nu eigenlijk zeggen? Is dit een aanklacht of laat ze de kerk in het midden? ‘Above All Things’ blijft steken in een onvoldoende uitgewerkte ingeving.

Jochem Geelen