Abrakadabra (2018)

Regie: Luciano Onetti, Nicolás Onetti | 70 minuten | horror | Acteurs: German Baudino, Ivi Brickell, Gustavo Dalessanro, Raul Gederlini, Clara Kovacic, Juan Bautista Massolo, Eugenia Rigón, Pablo Vilela

Ondanks de slechts 70 minuten die ‘Abrakadabra’ telt, is het toch een enorm lange zit. Tergend langzaam sluipen we naar de plot (?) van deze pastiche van een C-film uit de jaren 70. Meer precies een ode aan de Giallo, het genre dat dertig tot veertig jaar geleden een cult-following had in Italië en vaak een mix bevatte tussen misdaad, erotiek en horror. Horror? Nou, neem dat maar met een grote korrel zout, want er valt in ‘Abrakadabra’ heel weinig te huiveren. En als dat wel gebeurt, wordt het zo (expres?) amateuristisch in beeld gebracht, dat je je afvraagt: was dit echt allemaal de bedoeling of lachen de regisseurs, de broers Luciano en Nicolas Onetti, zich scheel om het feit dat ze dit knip- en plakfilmpje toch maar mooi uitgebracht hebben gekregen?

Om over het script en de acteerprestaties nog maar te zwijgen, met expres ernaast geëdit geluid en stuntelige flashbacks en close-ups (van een rinkelende telefoon!). Met een hoofdrolspeler, German Baudino, die constant uit zijn ogen kijkt alsof hij last van constipatie heeft. Moeilijk kijken als kunstvorm.

Het verhaal, als je daar al van kan spreken: een illusionist heeft als jochie zijn vader, Dante ‘The Great’, per ongeluk om het leven zien komen tijdens een mislukte truc op het podium. Hij treedt in diens voetsporen, maar ineens worden er mensen vermoord en geldt hij als hoofdverdachte. Dus krijgen we scènes in een bar, dronken meiden, gratuite seks en slasher-killings (ahum…).

Volgens Harry Houdini ‘gelooft het verstand wat de ogen en oren zien’. Nou, bij deze film vergaat het horen en zien je wel en uiteindelijk kun je er zelfs met je verstand niet bij. Op het graf van Lorenzo’s vader prijkt de tekst: “Niets is wat het lijkt.” Nou, bij ‘Abrakadabra’ is dat gauw ingevuld. Het lijkt nergens naar, was er maar iets wat ergens op leek! Ook de rechercheur in het verhaal doet een duit in het zakje: ‘Na het onmogelijke uitgesloten te hebben, blijft slechts de waarheid over.’ Nou vooruit, hier de waarheid: het is bijna een onmogelijkheid om deze prul uit te zitten. Nu maar hopen dat deze film heel gauw naar de vergetelheid wordt gegoocheld, simsalabim!

Ruud Stift

Waardering: 0.5

DVD-release: 16 mei 2019