Absolutely Anything (2015)

Regie: Terry Jones | 85 minuten | komedie, science fiction | Acteurs: Simon Pegg, Kate Beckinsale, Sanjeev Bhaskar, Rob Riggle, Robert Bathurst, Eddie Izzard, Joanna Lumley, Marianne Oldham, Emma Pierson, Meera Syal, Mojo, Robin Williams, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin, James David Robinson

Het zal je maar gebeuren. Dat een Intergalactische Raad ervoor zorgt dat alles wat je wenst uitkomt. Je hoeft zo’n wens alleen maar hardop uit te spreken en met je hand te wapperen en het gebeurt. Als een onzichtbare wonderlamp van Alladin, alleen houdt het niet op bij drie wensen maar kun je blijven wensen tot je een ons weegt (en ook dát kun je wensen, dat je een ons weegt). Natuurlijk is er wel een flinke adder onder het gras, een adder waar je zelf geen benul van hebt: als je de wensen niet ten goede gebruikt dan vernietigt de Intergalactische Raad de aarde. Maar verder…

Dit zeldzame verschijnsel overkomt onderwijzer Neil in de Britse komedie ‘Absolutely Anything’. Terwijl Neils leven altijd een saaie boel is geweest, kent zijn geluk nu geen grenzen. Hij wenst en hij wenst en hij wenst. Hij wenst dat zijn mooie buurvrouw voor hem zal vallen, dat zijn televisieverslaafde hond Dennis kan praten als een mens, dat zijn favoriete collega-onderwijzer Ray zal worden aanbeden door onderwijzeres Miss Pringle. Maar natuurlijk is er een tweede adder onder het gras: Neil moet zijn wensen helder formuleren, anders gaat het helemaal mis.

Dit bizarre verhaal vormt de ruggengraat van deze melige komedie van gewezen Monty-Python-lid Terry Jones. De grappen zijn een kwestie van hit en miss (iets vaker hit dan miss, het scheelt niet veel), het verhaal kent de nodige plotholes en met de komst van een Amerikaan in dit typisch Britse geval zijn we ook niet echt blij. De Intergalactische Raad oogt als een stel afgewezen aliens uit een Star Wars-kloon, maar de stemmen van deze merkwaardige monsters zijn dan wel weer van de gewezen Monty Python-collega’s van regisseur Jones. Met Simon Pegg, Kate Beckinsale, Sanjeev Bhaskar en vuilnisbakkenhond Mojo zitten we qua acteren sowieso wel goed.

Dit maakt van ‘Absolutely Anything’ een komedie waarover je als recensent niet al te lang hoeft na te denken. Pretentieloos, meestal grappig, soms niet, Britser dan Brits (behalve dan die vervelende Amerikaan) en gespeend van elk risico. Verwacht er niet te veel van, dan heb je nog best een leuke avond.

Henny Wouters

Waardering: 3