Absolutely Fabulous: The Movie (2016)

Regie: Mandie Fletcher | 86 minuten | komedie | Acteurs: Jennifer Saunders, Joanna Lumley, Julia Sawalha, Jane Horrocks, June Whitfield, Rebel Wilson, Joan Collins, Dawn French, Mark Gatiss, Emma Bunton, Sadie Frost, Indeyarna Donaldson-Holness, Lily Cole, Suki Waterhouse, Alexa Chung, Gwendoline Christie, Jon Hamm, Jerry Hall, Chris Colfer, Celia Imrie, Barry Humphries, Kate Moss, Perez Hilton, Graham Norton, Harriet Thorpe, Stella McCartney, Ruby Wax, Jean-Paul Gaultier

Jennifer Saunders en Joanna Lumley vormden in 1992 voor het eerst het illustere duo Edina Monsoon en Patsy Stone in de BBC-komedie ‘Absolutely Fabulous’. Tot 2005 werden in totaal 36 afleveringen (inclusief specials), waarna het een tijdje stil bleef rond het hilarische duo dat wanhopig probeert zijn jeugdigheid te behouden en een woordje mee te blijven praten in de wereld van mode en the rich and famous. Tot er in het seizoen 2011-2012 ineens drie gloednieuwe afleveringen gemaakt werden. Saunders, die behalve de hoofdrolspeelster tevens het creatieve brein is van de serie, kwam vervolgens op het lumineuze idee om ‘Absolutely Fabulous: The Movie’ (2016) te maken. Als je gewend bent afleveringen van een half uur te schrijven, is het niet eenvoudig om dan ineens een serieus filmscript van anderhalf uur neer te pennen. Saunders heeft in interviews ter promotie van de film dan ook ruiterlijk toegegeven dat het een eeuwigheid duurde voor er een geschikt scenario was en dat ze een weddenschap om 10.000 Pond met haar vaste creatieve partner Dawn French maar nipt wist te winnen. Dat wijst er al een beetje op dat het script niet hoogstaand is. Net als in de serie ligt de kracht bij de personages: de onvolwassen, onverantwoordelijke Edina – ‘Eddie’ – die in spuuglelijke outfits haar modderschuit van een PR-bureau probeert draaiende te houden, haar beste vriendin Patsy die van drank, drugs, peuken en botox aan elkaar hangt, dochter Saffron ‘Saffie’ (Julia Sawalha) die in al haar braaf-, preuts- en tuttigheid compleet tegenovergesteld is aan haar moeder. En dan hebben we nog Eddies seniele, wereldvreemde moeder (June Whitfield) en haar compleet gestoorde, in excentrieke outfits rondstuiterende personal assistant Bubble (Jane Horrocks), die het bonte gezelschap completeren.

Allemaal zijn ze van de partij in ‘Absolutely Fabulous: The Movie’, inclusief tientallen celebrities en mode-iconen. Want de film biedt een overdaad aan bekende figuren in cameo’s: Van Joan Collins tot Jean Paul Gaultier en van Barry ‘Dame Edna’ Humphries tot Graham Norton. Edina woont nog altijd in haar luxueuze appartement in West-Londen, maar de zaken gaan niet best. Eigenlijk heeft ze nog maar twee beroemdheden voor wie ze de PR mag verzorgen; zangeressen Lulu en Emma ‘Baby Spice’ Bunton. Al zijn ook zij niet van plan om nog lang bij haar te blijven. Gevolg: in haar gigantische koelkast ligt geen champagne meer – en al haar creditcards zijn, zoals ze zelf zegt, ‘stuk’. Haar autobiografie krijgt ze ook al niet gepubliceerd (gek hè, als er alleen maar een hoop ge-blabla in staat…!). Maar de redding lijkt nabij, als ze verneemt dat niemand minder dan supermodel Kate Moss (die zichzelf speelt) een nieuwe PR-agent zoekt. Op een door Patsy georganiseerd feestje ter ere van de presentatie van de nieuwe collectie van ontwerper Huki Muki besluit ze Moss te benaderen, waarbij ze Saffy’s inmiddels dertienjarige dochter Lola (Indeyarna Donaldson-Holness) als lokaas gebruikt. Maar zoals wel vaker met Eddie en Patsy lopen de zaken gigantisch uit de hand en wordt het duo van het ene op het andere moment ‘persona non grata’. Hoe gaan ze zich hier nu uit redden? Hun vlucht uit de greep van de boze Britten brengt ze op bekend terrein, namelijk de vertrouwde jetset van St. Tropez.

Het rommelige plotje is flinterdun en heeft als voornaamste taak om zo veel mogelijk beroemdheden de revue te laten passeren. Inhoudelijk heeft ‘Absolutely Fabulous: The Movie’ dan ook weinig te bieden. De grapdichtheid is minder dan in de serie, waarschijnlijk omdat een plotje dat doorgaans in een half uur gedraaid wordt, nu over anderhalf uur uitgesmeerd wordt. Het einde wordt bovendien nogal afgeraffeld, waardoor je na afloop geen voldaan gevoel hebt. Een mager verhaal, weinig inhoud en een hoop star power om die gebreken te verdoezelen; wat heeft ‘Absolutely Fabulous: The Movie’ ons eigenlijk te bieden? De grootste troeven zijn en blijven de vertrouwde personages. Edina die in haar afschuwelijke outfits rond paradeert, wanhopig proberend haar ouder worden en gewichtstoename te maskeren en te doen alsof ze nog een rol van betekenis speelt; haar ouwelijke dochter Saffron, inmiddels gescheiden van haar Afrikaanse man, die als een moederkloek probeert haar oma, moeder en dochter in het gareel te houden en natuurlijk haar tegenpool Patsy, die de ochtend niet begint met een ontbijtje maar met een botoxinjectie en een doe-het-zelf liposuctie, als een ware cougar via Tinder mannen die drie keer zo jong zijn dan zij probeert te scoren en met gortdroge blik en gladgestreken gezicht de meest kille sneren kan uitdelen. De knotsgekke situaties waarin ze zich weten te manoeuvreren – Saffie die Janis Ians hit ‘At Seventeen’ zingt in een bar vol transseksuelen en travestieten, Eddie en Patsy die in een viskarretje een zwembad inrijden… – zorgen altijd voor een lach. Eigenlijk is deze film te vergelijken met zijn twee hoofdrolspeelsters; niet meer zo strak en scherp als vroeger, maar in al hun chaos en vergankelijkheid weten ze nog altijd een feestje te geven waar je gewoon bij wilt zijn.

Patricia Smagge

Waardering: 3

Bioscooprelease: 21 juli 2016
DVD- en blu-ray-release: 18 januari 2017