Accused at 17 (2009)

Regie: Doug Campbell | 90 minuten | drama, thriller, misdaad | Acteurs: Cynthia Gibb, Nicole Gale Anderson, Janet Montgomery, Stella Maeve, William R. Moses, Barbara Niven, Linden Ashby, Jason Brooks, Lindsay Taylor, Reiley McClendon, William Stanford Davis, Shirley Jordan, Timi Prulhiere, Mark S. Porro, Jon Mack

De beslommeringen in het leven van tienermeisjes zijn niet te onderschatten, en dat blijkt ook in de film ‘Accused at 17′, geregisseerd door Doug Campbell. Alleen betreft het hier niet het recept van typische tienermeidenfilms zoals ‘Mean Girls’ waarmee Lindsay Lohan beroemdheid heeft vergaard. In eerste instantie lijkt dit wel het geval, wanneer Bianca Madlers (Nicole Gale Anderson) vriendje vreemdgaat met Dory (Lindsay Taylor), waarna Bianca en haar beste vriendinnen het meisje terug willen pakken. De vriendinnen brengen Dory, onder valse voorwendselen, naar een verlaten plek om haar daar vervolgens alleen achter te laten. De serieuze problemen beginnen echter als het meisje de volgende dag vermist is, en enkele dagen daarna dood wordt gevonden – zij zou vermoord zijn en Bianca is de duidelijke hoofdverdachte! Zou het zijn dat haar vriendinnen meer weten over wat er is gebeurd?

Zelfs na dit voorval kabbelt de film op hetzelfde, trage, tempo voort, terwijl je zou verwachten dat er juist een soort stroomversnelling van gebeurtenissen start. Bianca – de enige met een motief en zonder alibi – en haar moeder Jacqui (Cynthia Gibb) proberen er alles aan te doen om Bianca uit de gevangenis te houden. Naast deze hoofdverhaallijn wordt er ook aandacht besteedt aan de moeder-dochterrelatie, die na het overlijden van Bianca’s vader onder druk is komen te staan. Deze problematiek geeft wat meer inkijk in de personages, maar mist de link met het hoofdverhaal en voelt gedwongen.

De karakters zijn zeer stereotype – zo heeft hoofdpersoon Bianca het karakter van bescheiden en onschuldig meisje en is haar vriendin Fallyn Werner (Janet Montgomery) dominant en niet op haar mondje gevallen. Wel moet gezegd worden dat Montgomery haar rol als jonge ‘femme fatale’ geloofwaardig speelt. De rollen worden echter zo neergezet dat de kijker geen enkele keer voor een verrassing komt te staan.

Het probleem van de film is dat het eigenlijk nergens ook maar enigszins spannend wordt. Alles wordt duidelijk getoond en uitgelegd gedurende de film en de kijker hoeft geen enkele keer zelf na te denken. Dit klinkt heel makkelijk, maar bij dit soort thrillers is een deel van de kijkervaring nou juist dat je mee kan denken. Al vanaf het begin kun je hier vrij echter goed voorspellen hoe het zal eindigen en de rollen die de personages hierin spelen. Het enige wat de film de moeite waard maakt is de rol van Janet Montgomery als de ‘femme fatale’. Gemiste kans!

Redactie Cinemagazine

Waardering: 1.5