Action Jackson (1988)

Regie: Craig R. Baxley | 96 minuten | actie, thriller, komedie, misdaad | Acteurs: Carl Weathers, Craig T. Nelson, Vanity, Sharon Stone, Thomas F. Wilson, Bill Duke, Robert Davi, Jack Thibeau, Roger Aaron Brown, Stan Foster, Ed O’Ross, Bob Minor, David Glen Eisley, Dennis Hayden, Brian Libby, David Efron, Preston Hanson, Michael McManus, De’voreaux White, Prince Hughes, Jim Haynie, Edgar Small, Nicholas Worth, Chino ‘Fats’ Williams, Armelia McQueen, Sonny Landham, Francis X. McCarthy

Stallone en Schwarzenegger zijn misschien de meest bekende actiehelden uit de jaren tachtig maar we kennen er meer. Wat te denken van Chuck Norris, Charles Bronson of Carl Weathers? Wie? Carl Weathers, u weet wel, die bokser waar Stallone het mee aan de slag kreeg in Rocky 1 en 2. Weathers, een voormalig American Football-speler, acteerde na het succesvolle ‘Rocky’ in een aantal series en voornamelijk actiefilms in de jaren tachtig. Na ondersteunende rollen in de Rocky films en het Schwarzenegger vehikel ‘Predator’ mocht Weathers dan eindelijk een hoofdrol vervullen in een film met de weinig genuanceerde titel ‘Action Jackson’.

Weathers speelt dan ook een weinig genuanceerde politieagent genaamd Jericho Jackson. Zijn bijnaam is…ACTION! Met een lijf als een bodybuilder lijkt Weathers dan ook geknipt voor de rol. Potsierlijk wordt het wel als blijkt dat agent Jackson naast een getraind lichaam ook nog eens rechten en filosofie gestudeerd heeft! Maar goed, wie maalt daarom als de actie maar volop aanwezig is? We leren Jackson kennen als een rechtschapen agent die wegens te veel eigenrecht gedegradeerd is naar een plek achter een bureau. Als Jacksons aartsvijand, de machtige zakenman Peter Dellaplane (Craig T. Nelson), systematisch zijn voormalige dubieuze zakenpartners uit de weg begint te ruimen, neemt Jackson het op zichzelf om de man een halt toe te roepen. Tegen de wil van zijn superieuren in uiteraard. Dellaplane’s vrouw, gespeeld door een matte Sharon Stone, neemt Jackson in vertrouwen over de foute zaakjes waarmee haar man zich bezighoudt. Ook legt Jackson contact met de minnares van Dellaplane, het zangeresje Sydney Ash (Razzie Award-rol van het model Vanity), dat door de corrupte automagnaat van coke wordt voorzien. Wat knokpartijen, lijken, autoachtervolgingen en enig bloot later en u raadt het al….

‘Action Jackson’ is een soms vermakelijke, middelmatige actiefilm. Voor de fans van dit soort films zal het een leuke avond opleveren maar niet meer dan dat. Het script is te zwak, de humor te lauw, de spelers te routineus om er echt iets moois van te maken. Ondanks Weathers’ charisma en het vlotte tempo van de film zijn er veel betere films in dit genre.

Joost Hoedemaeckers