Adam and Eve – National Lampoon’s Adam and Eve (2005)

Regie: Jeff Kanew | 91 minuten | drama, komedie, romantiek | Acteurs: Cameron Douglas, Emmanuelle Chriqui, Lacey Beeman, Jed Bernard, Brianna Brown, George Dzundza, Mike Elling, Terri Garber

Het klinkt vreemd, maar in Hollywood is er iemand in geslaagd om een komedie op de markt te brengen waarin geen greintje humor te vinden is. In ‘Adam and Eve’ draait het vooral om puberale onderbroekenlol die zonder sjeu wordt opgediend. Het resultaat is een kleffe hap waar geen smaak aanzit. Dit alles wordt opgediend door een onbekwame kok. Die onbekwame kok heet Jeff Kanew, de kwade genius achter puberklassieker ‘Revenge Of The Nerds’. Helaas valt er in ‘Adam and Eve’ minder te lachen.

In deze film draait het om Adam (Douglas) en, jawel, Eve (Chriqui). Als hij haar ziet is hij direct tot over zijn oren verliefd. Uiteindelijk krijgen de twee een relatie. Tot zover is alles nog koek en ei, maar dat verandert als Eve een geheim opbiecht…Ze is namelijk nog maagd en dat wil ze nog wel even blijven ook. Adam is niet zo blij met Eve’s besluit en onder druk van zijn geflipte studiegenoten begint hij gefrusteerd te worden. Onze held wil van bil! Maar Eve blijft de boot afhouden. Kan Adam het nog opbrengen om zijn relatie in stand te houden en trouw te blijven aan het meisje van zijn dromen?

Het mag geen verrassing heten dat ‘Adam and Eve’ een lopende-band-werkje is. Je weet wel, zo’n typische film die snel even in mekaar geflanst wordt om de videotheekschappen te vullen. Dat de cast vooral uit B-acteurs bestaat is al een goede indicatie van het genre. Helaas is dit sterrenvehikel voor Cameron Douglas (de zoon van) een dodelijke saaie film geworden waarin niet alleen weinig tot niets te lachen valt, maar waarin het acteerwerk ook zeer bedroevend is.

De film begint als een soort romantische tienerfilm waarin mid-twintigers de hoofdrol spelen, maar vervalt na half uur in een aaneenschakeling van mislukte grappen. Denk aan een slonzige student die continu in zijn boxershort graait om vervolgens iedereen te confronteren met zijn lichaamsgeur. Ook wordt er dankbaar gebruik gemaakt van schaamhaar, urine en opblaaspoppen om voor een komische noot te zorgen. Een lang uitgesponnen scène waarin vier jongens praten over hun ‘veeg etiquette’ op het toilet maakt het af: het komt nooit meer goed met deze film.

Dat het niveau van de humor niet zo hoog is in ‘Adam and Eve’ is geen probleem. Films als ‘Van Wilder’, ‘Not Another Teen Movie’ en ‘American Pie’ bewijzen dat onderbroekenlol erg leuk kan zijn, mits het goed uitgevoerd wordt. De regie van Kanew in combinatie met het acteerwerk faalt jammerlijk. Geen enkele grap komt geslaagd over, omdat een begrip als ‘komische timing’ niet terug te vinden is in dit product. Ook de personages die je door het verhaal loodsen missen charisma. Het gevolg is dat je een dikke 80 minuten naar irritante geilneven en giechelende troela’s zit te kijken. En dat is niet leuk.

De enige reden om naar deze film te kijken is om geconfronteerd te worden met een nieuw woord, namelijk ‘greppeldel’. Oh sorry, nu je die term al gehoord hebt heb je geen enkele reden meer om deze film uit het schap te plukken. Wat jammer nou.

Frank v.d. Ven