Adam’s Apples – Adams æbler (2005)

Regie: Anders Thomas Jensen | 94 minuten | komedie, fantasie | Acteurs: Ulrich Thomsen, Mads Mikkelsen, Paprika Steen, Ole Thestrup, Ali Kazim, Nicolas Bro, Nikolaj Lie Kaas, Gyrd Løfqvist, Lars Ranthe, Peter Reichhardt, Tomas Villum Jensen, Peter Lambert, Solvej K. Christensen, Rasmus Rise Michaelsen, Jacob-Ole Remming, Emil Kevin Olsen, Per Holm Henriksen

‘Adam’s Appels’ is een inktzwarte komedie uit Denemarken. De film heeft al vele prijzen mogen ontvangen tijdens filmfestivals in onder andere Brussel en Warschau. En dat is meer dan terecht. ‘Adam’s Apples’ heeft een geweldig en origineel script, met leuke en interessante personages.

De film gaat over neo-nazi Adam die zijn straf moet uitzitten in een kerkgemeenschap op het platteland. Andere inwoners zijn de dikke Gunnar, de Pakistaanse Khalid en een oude man genaamd Poul Olsen. Onder begeleiding van pastoor Ivan moet Adam zichzelf een doel stellen. Alleen zo kan hij weer op rechte pad komt volgens de pastoor. Adam denkt er makkelijk vanaf te komen door te zeggen dat hij een appeltaart wil bakken, van de appels van de appelboom in de tuin. Dit is echter niet zo makkelijk als Adam dacht.

Het maken van de appeltaart wordt Adam moeilijk gemaakt door kraaien en wormen die de oogst bederven. Dit is niet zijn enige probleem. Waar Adam al helemaal niet tegen kan, is de altijd optimistische pastoor Ivan. Als iemand iets slechts doet dan wendt hij altijd zijn hoofd af, waardoor hij nooit de slechte kant van het leven. Geweld, mishandeling en zelfs de ziekte van zijn zoon bestaan niet voor hem. Alles wat verkeerd gaat is voor hem een test van de duivel. Zelfs na de geweldsuitbarsting van Adam tegen Ivan, ziet hij nog steeds niet de ernst van zijn eigen situatie in. Dit vertoont overeenkomsten met het bijbelverhaal, het boek van Job. Waarin God zijn volgeling straft.

Het verhaal zit vol met absurde situaties en zwarte humor. De humor zit hem niet alleen in de dialogen maar ook, en misschien wel vooral, in de acties van de personages. Zo wil Adam eindelijk de kraaien verdrijven. Hiervoor weet hij een pistool te krijgen bij een criminele vriend van hem. Wanneer hij met zijn pistool staat te zwaaien in de tuin, schrikt zelfs de pastoor daar niet van, hij vindt het doodschieten van de kraaien een geweldig idee. Wanneer de Pakistaan Khalid hoort dat een pistool goedgekeurd wordt door de pastoor, haalt hij de zijne tevoorschijn. Hij schiet zonder problemen alle kraaien uit de boom en daarbij ook per ongeluk de kat van Gunnar, die nog in de boom zat.

Het verhaal wordt vlot verteld en alle acteurs leveren uitstekend werk af. Daarbij zijn het

Mads Mikkelsen (‘Casino Royale’) als pastoor Ivan en Ulrich Thomsen (‘Festen’) als Adam die de show stelen. Zij zijn perfect op elkaar ingespeeld. De andere personages zoals Khalid en Gunnar zorgen ook voor veel humor. ‘Adam’s Apples’ is een leuke zwarte komedie met goede acteurs. Een echte aanrader.

Marvin Heineman

Waardering: 4

Bioscooprelease: 14 juni 2007