Adieu Berthe – Adieu Berthe – L’enterrement de mémé (2012)

Regie: Bruno Podalydès | 96 minuten | komedie | Acteurs: Denis Podalydès, Valérie Lemercier, Isabelle Candelier, Catherine Hiegel, Michel Vuillermoz, Bruno Podalydès, Samir Guesmi, Pierre Arditi, Benoît Hamon, Emeline Bayart, Michel Robin, Judith Magre, Lola Arnaud-Lefebvre, Vimala Pons

Een sterfgeval in de familie is doorgaans niet om mee te spotten. Regisseur Bruno Podalydès gebruikt een tragisch overlijden nochtans als kapstok voor een film over rouwverwerking. Wie een milde toets van compassie verwacht is eraan voor de moeite. Podalydès walst als een bulldozer, volgestouwd met  slechte grappen en idiote dialogen, over de kijker. ‘Adieu Berthe’ is een opzichtige en onleuke praatfilm. Zo eentje waar de Fransen een patent op hebben.

Wanneer de grootmoeder van Armand overlijdt moet hij zich bekommeren om de begrafenis. De apotheker heeft wel iets anders aan zijn hoofd. Terwijl hij zijn vrouw serieus aan het lijntje houdt , stoeit het onvolwassen mannetje met een minnares. Het lef om een keuze te maken mankeert hem voorlopig. Psychologen zouden dit classificeren als een midlifecrisis. Wij houden het op een gebrek aan verantwoordelijkheidszin. Het maakt hem er in elk geval niet sympathieker op.

Denis Podalydès, broer van de regisseur zet een bijzonder irritante Armand neer en gedraagt zich daarbij als een derderangs Louis de Funès. Ook zijn collega’s verzanden in theatraal bekken trekken en acteren als malloten. De castingverantwoordelijke mag zich serieus achter de oren krabben. Met een zwak scenario en dito acteurs blijft er niet veel meer over om van te genieten. De voorstelling van de begrafenisondernemingen zou nog iets kunnen rechttrekken maar blijkt een doodlopende richting. De uitvaartsector is blijkbaar big business. Kies je voor het ultramoderne Définitif of het ongeorganiseerde Obsecool? Helaas knalt deze subplot ook tegen het bespottelijke gedrag van de personages.

Humor is niet zelden een katalysator die de pijn kan verzachten. Maar dan moet dit in de juiste dosis gebruikt worden. Het is een kunst om op het gepaste moment geestig te zijn. Podalydès beschikt helaas niet over deze gave. Hij verwart spitsvondigheid met platheid en onzin. Het trieste dieptepunt is dan ook een bijzonder slecht geschreven en uitgevoerde grafrede. Het wijst op een pijnlijk gebrek aan talent en visie.

Adieu.

Jochem Geelen

‘Adieu Berthe’ verschijnt woensdag 21 november 2012 op DVD.