Adios amigos (2016)

Recensie Adios amigos CinemagazineRegie: Albert Jan van Rees | 92 minuten | drama, komedie | Acteurs: Martijn Lakemeier, Yannick van de Velde, Bas Hoeflaak, Margôt Ros, Juul Vrijdag, Loes Schnepper, Lieke-Rosa Altink, Geert Lageveen, Stefan Stasse, Don Alphonso, Han Oldigs, Joost van Schie, Ids van der Krieke, Jorn Pronk

De queeste van tieners of jongvolwassenen om hun maagdelijkheid te verliezen, is vaak bron van inspiratie voor filmmakers. Maar wanneer dat om jonge mensen met een lichamelijke beperking gaat, wordt de spoeling dun. Het waargebeurde verhaal van de gehandicapte Asta Philpot die met twee vrienden in 2007 een reis naar de Costa del Sol ondernam om daar in een bordeel hun eerste seksuele ervaring op te doen, inspireerde de BBC tot het maken van een documentaire. Die documentaire werd weer opgemerkt door Belgische filmmakers, en dat resulteerde in ‘Hasta la vista’ (2011). ‘Adios amigos’ is daar weer een remake van. Producent Burny Bos kocht de remake-rechten al voor ‘Hasta la vista’ een succesvolle tour maakte langs filmfestivals en een bescheiden release kreeg in Nederland. Anne Barnhoorn (bekroond scenarist voor ‘Aanmodderfakker’ en ‘De ontmaagding van Eva van End’) schreef het scenario voor ‘Adios amigos’.

De supergefrustreerde Philip (Yannick van de Velde in een tour de force) is verlamd vanaf zijn nek. Lars (Martijn Lakemeier) is eveneens rolstoelgebonden, maar dat komt door een tumor. Hij is ongeneeslijk ziek. Het derde lid van het vriendenclubje is de zachtaardige Joost (Bas Hoeflaak), die bijna geheel blind is. Alle drie vertrouwen ze voor hun dagelijkse zorg op hun familie, maar in het zwembad ontstaat het idee om nu eens onafhankelijk van familie op vakantie te gaan. Naar Salou, want daar zijn de mooiste meisjes die ook nog eens geen problemen maken met wie ze het bed in duiken. De jongens gaan enthousiast aan het voorbereiden, en zoeken op marktplaats een begeleider in bezit van een busje. Maar wanneer ze het plan voorleggen aan hun ouders – alleen Joost verzwijgt het voor zijn overbeschermende moeder – zien die uiteraard alleen maar beren op de weg. Toch heeft één vader wel begrip voor de verlangens van de jongens en nu hij overstag is, volgt de rest ook. Als het maar op hún voorwaarden gebeurt…

Dan gooit de ziekte van Lars roet in het eten. Het wordt hem door de arts afgeraden op vakantie te gaan. De ouders vinden het sneu voor de jongens, maar die besluiten toch stiekem in zee te gaan met de begeleider die ze op marktplaats vonden. Zonder dat hun ouders het weten, vertrekken ze. Alleen de begeleider blijkt geen man te zijn maar een vrouw, de uit Kroatië afkomstige Lub (Margôt Ros), en het busje is ook lang niet zo luxueus als ze hadden gehoopt. Vooral Philip steekt zijn ongenoegen niet onder stoelen of banken. Tijdens de reis komt er op meerdere manieren een kink in de kabel, maar zoals het met roadmovies gaat, leert iedereen zichzelf beter kennen en zijn er ook voor de thuisblijvers wijze levenslessen te leren.

‘Adios amigos’ is een sympathieke, bitterzoete feelgoodfilm, waarin goedkope sentimentaliteit vakkundig vermeden wordt. De personages voelen levensecht en de kijker wordt niet gedwongen om met ze mee te leven. Philip is bijvoorbeeld een enorme rotzak, hij trekt het bloed onder je nagels vandaan met zijn gemene opmerkingen richting zijn goedbedoelende moeder en later in de film – aan het adres van Lub. Maar wanneer Lub en Philip dichter naar elkaar groeien in een lieve, oprecht aanvoelende scène, begrijp je zijn frustratie des te beter. De verhaallijn rondom de slechtziende Joost is wat voorspelbaar, maar dat maakt het niet minder charmant. De acteerprestaties zijn erg goed, zowel Yannick van de Velde, Martijn Lakemeier, Bas Hoeflaak en Margöt Ros zijn indrukwekkend. ‘Adios amigos’ toont op grappige, accurate wijze de alledaagse ongemakken, vooroordelen en frustraties waar mensen met een lichamelijke beperking tegenaan lopen en belicht ook de kant van de mensen in hun omgeving. Leuk weetje: in een cameo aan het begin van de film, als Lars, Philip en Joost vanaf het zwembad naar huis rijden, zie je Rob Hansen, mede-oprichter van Movie 2 Movie (zoals Cinemagazine eerst heette).

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 8 september 2016
DVD-release: 13 januari 2017