Adulthood (2008)

Regie: Noel Clarke | 99 minuten | drama | Acteurs: Noel Clarke, Adam Deacon, Scarlett Alice Johnson, Jacob Anderson, Ben Drew, Danny Dyer, Femi Oyeniran, Shanika Warren-Markland, Red Madrell, Nathan Constance, Cornell John, David Ajala, Nicholas Briggs, Robert Dearle, Davey Fairbanks, Madeleine Fairley, Rosanna Hoult, Rowley Irlam, Forbes KB, Don Klass, Pierre Mascolo, Rhoda Montemayor, Nick Nevern, Arnold Oceng, Shystie

In de film ‘Adulthood’ wordt duidelijk gemaakt dat het leven in de achterbuurten van Londen geen pretje is. Criminaliteit is hier aan de orde van de dag. Jongeren hebben geen structuur en leven min of meer op straat. Ze hebben allemaal zo hun eigen problemen en proberen deze op te lossen door te stelen of te vechten. ‘Adulthood’ is het vervolg op ‘Kidulthood’ en maakt een sprong van zes jaar in de tijd. Zes jaar later zijn alle jongeren wat volwassener geworden. Het verhaal begint als Sam (Noel Clarke) na zes jaar weer vrij komt uit de gevangenis. Wat Sam heeft gedaan wordt in het begin van de film in een flits duidelijk gemaakt. Voor de kijkers die ‘Kidulthood’ niet gezien hebben, is het even zoeken naar de onderlinge relaties en de gebeurtenissen in het verleden, maar dit wordt gedurende de film langzaam duidelijker.

Trife, de man die Sam heeft vermoord, blijkt een populaire jongen geweest te zijn, want zodra Sam vrij komt uit de gevangenis is hij zijn leven niet meer veilig. Vroegere vrienden van Trife zinnen op wraak, maar Sam is zelf ook geen lieverdje. Hij heeft moeite om zijn draai weer te vinden in het ‘normale’ leven in Londen. In zoverre dat leven normaal te noemen is, gezien alle diefstallen en vechtpartijen die hier elke dag plaatsvinden. Hij wil zijn moeder en broers en oude vrienden op zoeken maar niemand blijkt op hem te zitten wachten. De meeste hebben hun leven gebeterd en zijn gaan studeren, hebben een baan of zelfs een kind gekregen. Hij loopt wat verloren rond, tegelijkertijd op zoek als op de vlucht voor Jay (Adam Deacon), die wraak wil nemen voor de moord op Trife.

In flashbacks zien we flarden van het leven van Sam in de gevangenis, waar hij het niet goed heeft gehad. Maar ook buiten de gevangenis lijkt zijn leven niet veel beter te worden met alle vijanden die hij heeft verzameld. Zijn moeder is diep teleurgesteld in hem en dat doet hem pijn. Dat is het enige moment waarop Sam zijn emoties toont en dat maakt het ook geloofwaardiger dat hij uiteindelijk ook gevoelens lijkt te hebben voor Lexi (Scarlett Alice Johnson), de enige die aardig voor hem is sinds hij uit de gevangenis is gekomen. Of is dit ook maar uiterlijke schijn en is daadwerkelijk iedereen tegen hem gekeerd? Het verhaal van de film is niet heel bijzonder. Het verhaal is duidelijk een vervolg op andere gebeurtenissen uit een vorige film en het is moeilijk om dit verhaal te volgen, als een verhaal dat op zichzelf staat. De film is vooral gericht is op één onderwerp en kent weinig subplots. Alle personages hebben uiteindelijk iets te maken met Sam, en dit wordt aan het einde helemaal duidelijk.

De sfeervolle muziek in combinatie met de split-screens versterken de impact die de film heeft op de kijker; het heftige leven van de jongeren in de achterstandswijken in Londen. We weten allemaal dat het leven in zo’n achterbuurt niet prettig is en dat jongeren zichzelf moeten zien te redden in deze harde wereld. Maar hoe hard deze wereld werkelijk is, wordt duidelijk na het zien van deze film. Door de verschillende schokkende scènes naast elkaar te zien wordt dit benadrukt.

‘Adulthood’ is geen film voor een gezellige zaterdagavond met een bak chips op schoot, daar is de film te heftig voor. Het is een film waarbij even bij gestaan moet worden hoe goed je het hebt als je naar deze film kunt kijken, en het kunt zien als een film en de beelden weer af kunt zetten, zonder er dagelijks in te hoeven leven.

Eveliene Sanders