Africa I Love You – Africa, mon amour (2007)

Regie: Carlo Rola | 270 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Iris Berben, Pierre Besson, Matthias Habich, Robert Atzorn, Gerald Alexander Held, Benjamin Strecker, Thomas Arnold, August Schmölzer, Carmen-Maja Antoni, Thomas Arnold, Tatjana Blacher, Thomas Darchinger, Oliver Elias, Andreas Euler, Catherine H. Flemming,Teresa Harder, Angelika Hartung, Oliver Hebeler, Dietrich Hollinderbäumer, Jon Kaplan, Volkmar Kleinert, Volker Lechtenbrink, Stephan Lenze, Michael Lichtenberg, Mike Ludlow, Thomas Mai, Claudia Martini, Matthias Matschke, Ernst Meincke, Sunnyi Melles, Thorsten Merten, Franky Mwangi, Thorsten Nindel, Godfrey Odhiambo, Dieter Okras, Lars Rudolph, Simon J. Smithers, Bernd Stegemann, Nacholas Stronka, Elke Winkens, Toby Wood

De gebeurtenissen rondom een moedige, vastberaden vrouw staan centraal in de driedelige miniserie ‘Africa I Love You’. Al gauw is de vergelijking met de bekende speelfilm ‘Out Of Africa’ gemaakt. Evenals ‘Out Of Africa’, beschikt ‘Africa I Love You’ over een sterk vrouwelijk hoofdpersonage die een bestaan wil opbouwen in Afrika omdat ze niet gelukkig is in haar vaderland. Maar dit zijn verder ook de enige overeenkomsten van beide producties.

‘Africa I Love You’ vertelt, in tegenstelling tot ‘Out Of Africa’, een fictief verhaal. Dit kun je ook merken aan de hoeveelheid dramatiek in de episodes. De schrijver van ‘Africa I Love You’ voert namelijk aan Katharina von Strahlberg (Iris Berben) een flinke portie ellende in elke aflevering. De produktie loopt bijna over van de dramatiek. Met een beetje minder had de miniserie ook kunnen volstaan.

Ondanks het hoge dramagehalte, weet ‘Africa I Love You’ te boeien doordat de verhaallijn je wel nieuwsgierig houdt naar de ontknoping. Het verhaal concentreert zich niet alleen op het feit dat Katharina zich probeert los te maken van haar echtgenoot. Er is ook nog een venijnig complot gaande waardoor Katharina weer een geliefd familielid verliest. Ze gaat vastbesloten op zoek naar de dader. Dat ze haar leven in de waagschaal zet, doet er niet toe voor Katharina. Koste wat het kost wil ze gerechtigheid zien… Gelukkig is er in ‘Africa I Love You’ naast al het leed ook ruimte voor romantiek. Ook hierin houden de makers van de miniserie je graag in spanning of Katharina erin slaagt om het ware geluk te bereiken.

De start van Katharina in Afrika verloopt moeizaam. Ook in Dar es Salaam blijken de inwoners op de hoogte te zijn van Katharina’s huwelijksproblemen. Zij durven Katharina geen baan aan te bieden uit angst voor represailles van haar echtgenoot Richard en diens broer Heinrich. Bij de Duitse arts Franz Lukas weet ze uiteindelijk een betrekking te krijgen als zijn assistente. Ze reizen samen door Duits Oost-Afrika om de plaatselijke bevolking te helpen en een goed geneesmiddel tegen de slaapziekte te vinden. Onderweg leert ze Lukas’ vriend, de Schotse officier Victor March, kennen. Wanneer Katharina’s verblijft op de boerderij van Sebastiaan en Thomas Hofman, twee gezamenlijke vrienden van Lukas en March, ziet ze hem weer. Zijn hun gevoelens sterk genoeg of worden Katharina en Victor door de oorlog tussen de Britten en de Duitsers uiteen gedreven?

Het duidelijk te zien dat er veel geld in ‘Africa I Love You’ is gestoken door onder meer de Duitse omroep ZDF. De beelden, decors en de speciale effecten zijn van namelijk van goede kwaliteit. Ook op de cast is blijkbaar niet bespaard, want de cast bestaat uit bekende Duitse acteurs. De Duitse actrice Iris Berben (‘Am I Beautiful?’) slaagt erin om de emoties van het personage Katharina von Strahlberg geloofwaardig over te brengen. Berben krijgt daarbij goede ondersteuning van Robert Atzorn (tv-serie ‘Tatort’ en ‘Derrick’), die Katharina’s echtgenoot Richard vertolkt. Atzorns non-verbale houding verraadt al in het prille begin van ‘Africa I Love You’ Richards’ koele aard wanneer hij heel rustig van zijn maaltijd geniet terwijl Katharina worstelt met de zelfmoord van schoonzus Martha (Catherine Flemming).

Pierre Besson (tv-serie ‘Alarm für Cobra 11’) vervult de rol van de Schot Victor March. Besson weet zijn personage een lichte ondeugendheid mee te geven dankzij de ‘pretlichtjes’ in zijn ogen. Zoals bij het moment wanneer Victor naar de boerderij van de Hofmans komt om Katharina te zien. Collega Matthias Habich (‘Der Untergang’) speelt dokter Franz Lukas. Habichs verweerde hoofd en diens vriendelijke blik maken het niet moeilijk om hem als de betrouwbare reizende arts te beschouwen.

Een interessante rol speelt Gerald Alexander Held (‘Der Baader Meinhof Komplex’, ‘Der Untergang’) als Heinrich von Strahlberg. Heinrich lijkt in het begin maar een zwakke tegenpool van broer Richard. Maar naarmate de miniserie vordert, kom je meer te weten over dit personage en deze ontleding weet acteur Held aannemelijk te verbeelden. Een sterk moment van Held is als hij broer Richard een naargeestige opdracht geeft.

Wie ‘Out Of Africa’ heeft gemist of nogmaals een liefdesverhaal wil bekijken dat in Afrika afspeelt, zit met ‘Africa I Love You’ zeker goed. Je wordt getrakteerd op een drieluik met een vleugje romantiek en volop drama in een mooie exotische setting. Maar ‘Africa I Love You’ heeft niet de kracht om een impact te ontketenen zoals ‘Out Of Africa’.

Ans Wijngaarden