Africa Screams (1949)

Regie: Charles Barton | 79 minuten | komedie, avontuur | Acteurs: Bud Abbott, Lou Costello, Clyde Beatty, Frank Buck, Max Baer, Buddy Baer, Hillary Brooke, Shemp Howard, Joe Besser, Burt Wenland

Stanley Livington (Lou Costello) werkt in een boekhandel. Als de klerenkasten Grappler McCoy (Max Baer) en Boots Wilson (Buddy Baer) hem 1.000 dollar bieden om de kaart uit het boek ‘Dark Safari’ van een zekere Mr. Cuddleford te tekenen, gaat hij daar gretig op in. Zijn baas Buzz Johson heeft intussen echter een soortgelijk aanbod gekregen van de mooie Diana Emerson (Hillary Brooke) maar dan tegen betaling van 2.500 dollar. Grappler en Boots werken voor Diana en alle drie zijn ze des duivels over dit geslepen bedrog, maar hebben de kaart die Stanley in zijn hoofd heeft zitten nodig voor hun zoektocht naar diamanten in de jungle.

Diana schakelt voor haar zogenaamde safari de bekende Afrika veteraan en leeuwentemmer Clyde Beatty in zonder hem de ware reden van de tocht te vertellen. Ook Stanley en Buzz reizen mee door de jungle. Buzz wil een goede deal met Diana sluiten en de helft van de opbrengst van de diamanten bedingen. Hij vraagt Stanley om de kaart voor hem te tekenen waarna hij Diana onder druk kan zetten. Dan blijkt dat de felbegeerde kaart waarvan Stanley zo enthousiast had geroepen dat hij die uit zijn hoofd kende, een plattegrondje te zijn om snel bij hun boekhandel te komen.

‘Africa Screams’ is een opeenstapeling van grappen en grollen en veel kolderiek geweld. De beginscène is typerend voor de flauwe en melige humor die tegelijkertijd ook erg leuk is. Lou Costello staat gekleed in tropenkostuum te midden van begroeiing een dier te temmen met een zweep. Hij geeft vastberaden bevelen en kijkt heldhaftig. Het is echter een heel klein poesje te midden van de planten in de boekhandel dat hij zijn wil probeert op te leggen en als dat zijn haren overeind zet en een dikke staart laat zien, begint Costello te bibberen en valt om van schrik. Hij loopt daarbij een verkoopster omver en als hij haar overeind probeert te helpen, houdt opeens een los been vast. Dat been blijkt van een paspop te zijn. Flauw, maar ook erg geestig.

Lou Costello en Bud Abbott maken er een plezierig zooitje van in deze film. Er wordt veel gemept en rondgerend en er zijn veel maffe details zoals de hoge dunne kookpot die kannibalen hebben klaargezet voor Bud Abbott en heel attent een kleine brede kookketel voor Lou Costello. Het scenario buit elke mogelijkheid uit om de sterren hun lolbroekerij te laten botvieren en dat doen ze goed.

Diana Tjin-A Cheong