African Safari (2013)

Regie: Ben Stassen | 86 minuten | documentaire | Met: Kevin Richardson, Mara Douglas-Hamilton | Nederlandse verteller: Paul de Leeuw

Qua natuurpracht behoort Afrika zonder meer tot de mooiste continenten op aarde. De uitgestrekte savannen, dichte jungles, uitgestrekte moerasgebieden en ruige kusten zijn het leefgebied van een breed en uiterst divers scala aan bekende en meer buitenissige dier- en plantensoorten. Voor de liefhebber die kennis wil maken met een aantal van de natuurlijke hoogtepunten van Afrika, maar niet over de wil of middelen beschikt om daadwerkelijk naar het zwarte continent af te reizen, biedt ‘African Safari 3D’ deels uitkomst. De film neemt je mee op een virtuele safari, een avontuurlijke, door de natuurexperts Kevin Richardson en Mara Moon Douglas-Hamilton (de dochter van olifantenexpert Ian Douglas-Hamilton en zus van de bekende presentatrice en documentairemaakster Saba Douglas-Hamilton) geleide reis die begint aan de Namibische Skeleton Coast, verdergaat in noordoostelijke richting via Botswana en Zambia en uiteindelijk eindigt aan de voet van de Tanzaniaanse Kilimanjaro.

Hoewel natuurlijk niets kan tippen aan een echte safari in prachtige Afrikaanse natuurgebieden als de Okavangodelta, Chobe, de Serengeti of Etosha, is ‘African Safari 3D’ in veel opzichten wel een filmbelevenis die kan dienen als een redelijk substituut. Een olifantenslurf die een paar centimeter voor je ogen opdoemt, leeuwen die recht op je af lijken te lopen of neushoorns die met hun imposante natuurlijke ornamenten haast je kin lijken te strelen, het zijn zomaar een paar voorbeelden van knappe staaltjes 3D-techniek die de film van de Belg Ben Stassen een duidelijke meerwaarde geven. De claim van de makers dat de dieren in ‘African Safari 3D’ dichterbij komen dan ooit, is zeker niet overtrokken. Ook de manier waarop de Okavangodelta, een fijnmazig netwerk van waterwegen, papyruseilandjes en grasvlakten in het noorden van Botswana, vanuit de lucht in beeld wordt gebracht is een lust voor het oog. Daarnaast bevat de film interessante nachtbeelden van zwarte en witte neushoorns die komen drinken bij een waterpoel en van leeuwen die onder de deken van de nachtelijke duisternis gevaarlijk dicht bij de tentjes van de safarigangers komen.

‘African Safari 3D’ zoomt vooral in op het grote en bekende wild, in dit geval dus de Big Five (olifant, leeuw, luipaard, neushoorn en kafferbuffel) en het snelste landdier ter wereld, de gracieuze cheeta. Op zich is die keuze wel te begrijpen omdat de bovengenoemde dieren vermoedelijk de meest iconische vertegenwoordigers van de Afrikaanse natuur zijn, maar aan de andere kant is het jammer dat er weinig aandacht is voor de overige fauna. Op een gegeven moment wordt een overstekende gevlekte hyena bijvoorbeeld opzichtig genegeerd. We zien een korte glimp van het dier, maar er wordt verder helemaal geen aandacht besteed aan deze ecologisch best waardevolle jager en aaseter. Ook de scènes van al dan niet haperende luchtballonnen zijn iets te talrijk in aantal en hadden best wat ingekort mogen worden ten faveure van meer natuurbeelden. Het commentaar van Paul de Leeuw in de Nederlandse versie is bij tijd en wijle wat infantiel, maar wordt over de gehele linie net niet storend.

‘African Safari’ vertoont hier en daar dus wel wat schoonheidsfoutjes, maar dat neemt niet weg dat het visueel een prachtige film is die veel natuurliefhebbers wel zal kunnen bekoren.

Frank Heinen

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 13 februari 2014
DVD- en blu-ray-release: 18 juli 2014