After Everything (2023)

Recensie After Everything CinemagazineRegie: Castille Landon | 93 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Hero Fiennes Tiffin, Mimi Keene, Josephine Langford, Stephen Moyer, Louise Lombard, Arielle Kebbel, Carter Jenkins, Kiana Madeira, Rob Estes, Frances Turner, Benjamin Mascolo, Rosa Escoda, Ella Martine, Jessica Webber, Cora Kirk

Voor wie lijdt aan de ‘media-waaraan-je-begonnen-bent-moet-je-ook-afmaken’-ziekte, is de ‘After’-serie wel een uitdaging. Zeker als je ook nog last hebt van het ‘ik-moet-eerst-het-boek-lezen-voor-ik-de-film-kan-zien’-syndroom. Anna Todd schreef vijf boeken over het stel Tessa en Hardin, die elkaar ontmoeten op de universiteit en vervolgens in een neerwaartse spiraal van afstoten en aantrekken terechtkomen. En met het verschijnen van ‘After Everything’ in 2023 is de filmreeks – ook bestaande uit vijf delen – afgerond. Dat is bijna 500 minuten aan film, 3000 bladzijden of 87 uur als je meer van de luisterboeken bent.

Als ‘After Everything’ je eerste kennismaking is met het fenomeen ‘After’: de kwaliteit van zowel de boeken als de films laat sterk te wensen over, dus je bent gewaarschuwd. Na de zoveelste breakup met Tess – maar nu echt definitief, of toch niet – is de op Harry Styles gebaseerde mannelijke hoofdpersoon ten einde raad. Zijn boek dat hij schreef naar aanleiding van de relatie met Tess is dan wel een megasucces, zijn muze heeft hij er niet mee terug. Zij kan hem het niet vergeven dat hij zoveel dingen die privé hadden moeten blijven – heeft gedeeld met de wereld. Tess is verder gegaan en in één van de weinige smsjes die ze hem nog stuurt raadt ze hem aan hetzelfde te doen. Maar dat kan Hardin niet. Hij grijpt – wéér – terug naar zijn beste vriend, de fles en komt uiteindelijk in het fotogenieke Lissabon terecht, omdat daar Natalie, een ex-vriendin, woont. De wijze waarop Hardin haar behandeld heeft, kent opvallend veel overeenkomsten met de manier waarop hij met Tess’ gevoelens om is gegaan. Plusje: de rol van Natalie wordt gespeeld door Mimi Keene (“Sex Education”) en zij haalt het niveau van de film flink omhoog.

‘After Everything’ wijkt behoorlijk af van de voorgaande vier delen. De focus ligt nu bijna in zijn geheel op Hardin en zijn moeizame weg terug naar een ‘normaal functionerend leven’. Je zou bijna medelijden krijgen met de door Liefdesverdriet (met een hoofdletter, ja) getekende jongeman. Toch is de afwezigheid van Tess in een groot deel van de film een verademing. Niet omdat Josephine Langford nu zo veel slechter acteert dan Hero Fiennes Tiffin, maar het continue spelletje van ‘ik haat je, maar ik hou van je, kom, we duiken het bed in’ is zo ontzettend vermoeiend en saai om naar te kijken. Dan is de simpele reis die Hardin maakt, gewoonweg een stuk verteerbaarder. Wel frappant, aangezien deze film niet is gebaseerd op het laatste boek van Anna Todd (“Before”, zoals – spoiler – ook het boek heet dat Hardin schrijft in deze film), maar een origineel scenario is van regisseur Castille Langdon.


Niet dat elke ontwikkeling of gebeurtenis logisch is in ‘After Everything’. Net als in voorgaande delen ontbreekt het aan goed doortimmerde karakters, en nemen ze soms beslissingen puur om de plot voort te stuwen, niet omdat het bij het personage past. Daarbij komt dat de film een op zijn minst gezegd discutabele boodschap heeft die gaat over misbruik en het vergeven daarvan. Niet iets wat je tieners in deze tijden van slutshaming en online pesten mee wil geven. ‘After Everything’ is beter dan de hele voorgaande reeks, maar nog steeds geen film die je moet zien. Tenzij je natuurlijk lijdt aan de ‘media-waaraan-je-begonnen-bent-moet-je-ook-afmaken’-ziekte. Dan is het maar fijn dat deze hopelijk laatste film net wat makkelijker wegkijkt.

Monica Meijer

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 13 september 2023
VOD-release: 22 december 2023 (Prime Video)