Agent Cody Banks (2003)

Regie: Harald Zwart | 98 minuten | actie, komedie, familie, romantiek, avontuur, misdaad, thriller | Acteurs: Frankie Muniz, Hilary Duff, Angie Harmon, Keith David, Cynthia Stevenson, Arnold Vosloo, Daniel Roebuck, Ian McShane, Darrell Hammond, Martin Donovan, Marc Shelton, Chris Gauthier, Harry Van Gorkum, Connor Widdows, Eliza Norbury, Justin Kalvari, Saul Kalvari, Andy Thompson, Andrew Johnston, Benjamin Ratner, Jessica Harmon, Hayley Bouey, Chang Tseng

Cody Banks is nog maar zestien jaar en elk jaar gaat hij op zomerkamp, althans, dat denken zijn ouders en broertje. In werkelijkheid is hij in die periodes door de CIA opgeleid als geheim agent. Hij kan daardoor uitstekend overweg met auto’s, heeft de fijne kneepjes van martial arts onder de knie en beschikt over een aantal coole gadgets, die hij uiteindelijk nodig blijkt te hebben om de wereld te redden.

Frankie Muniz speelt de hoofdrol en hoewel hij absoluut niet als een jonge Bond gezien kan worden – hij mist de looks en de uitstraling van ontastbaarheid die bijvoorbeeld Sean Connery en Pierce Brosnan hebben – is hij wel een sympathieke tiener. Grootste verschil tussen hem en 007 is niet eens zijn leeftijd, maar zijn omgang met de vrouwelijke helft van de wereldbevolking. De rasechte tiener klapt dicht zodra er zo’n schepsel in zijn blikveld verschijnt, dus gesprekken voeren is al helemaal te hoog gegrepen. Hij heeft zich op het trainingskamp echter voorgedaan als een doorgewinterde vrouwenversierder en daarom is hij geselecteerd voor een speciale missie. Uitvinder Connors (Martin Donovan) heeft nanobots ontwikkeld, die gebruikt kunnen worden voor het verwoesten van allerlei materialen. De kwaadaardige Dr. Brinkman (Ian McShane), waar Connors (onvrijwillig) voor werkt, wil deze uitvinding inzetten voor het vernietigen van de Amerikaanse militaire basis en zo werelddominantie bewerkstelligen.

Hilary Duff is de dochter van Connors, Natalie, en het is de bedoeling dat Cody met haar aanpapt om zo dichter bij paps te komen, omdat deze nogal teruggetrokken leeft. De eerste én tweede indruk die Natalie van Cody krijgt, zijn, zoals ze zelf zegt, nogal slecht, maar de derde valt mee en ze begint ‘m echt aardig te vinden als hij haar bevrijd nadat Dr. Brinkman en consorten haar ontvoerd hebben. Duff is een tieneridool en daarom perfect gecast, alleen door haar zullen veel jonge kijkers de film willen zien (en zien en zien). Ook Muniz heeft een behoorlijke fanbase, voornamelijk door zijn rol als Malcolm in de tv-serie ‘Malcolm in the Middle’. Beide acteurs moeten het meer van hun schattigheid hebben dan hun acteerprestaties, want die zijn niet bijzonder. Ook de acteurs in de bijrollen presteren net voldoende, maar gezien de stereotype personages die ze moeten uitbeelden, kan hen niets verweten worden.

‘Agent Cody Banks’ is bedoeld voor kijkers waarvoor de James Bond films nog te spannend zijn. Deze film is nog redelijk verteerbaar voor (groot)ouders en oudere broers en zussen. De James-Bond achtige gadgets en special effects maken de film aantrekkelijk voor het wat volwassener publiek. Vooral de laatste act is explosief en de locatie is hier goed gekozen, de met sneeuw bedekte rotsformaties zorgen voor een bijzondere sfeer. Voor humor en spanning kun je echter beter een échte James Bond kijken. Of een film uit de ‘Spy Kids’ serie.

Monica Meijer

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 31 juli 2003