Agents secrets (2004)

Regie: Frédéric Schoendorffer | 105 minuten | actie, thriller, misdaad | Acteurs: Monica Bellucci, Vincent Cassel, André Dussollier, Charles Berling, Bruno Todeschini, Sergio Peris-Mencheta, Ludovic Schoendorffer, Eric Savin, Serge Avedikian, Gabrielle Lazure, Najwa Nimri, Simón Andreu, Clément Thomas, Rosanna Walls, Jay Benedict

‘Agents secrets’ is lichtelijk gebaseerd op de bomaanslag op het schip de Rainbow Warrior van Greenpeace in Nieuw-Zeeland in 1985. De aanslag werd destijds uitgevoerd door Franse geheim agenten, die undercover als Zwitsers echtpaar in Auckland verbleven. In ‘Secrets Agents’ moeten leden van de Franse geheime dienst een schip van een Russische wapenhandelaar opblazen. Het echtpaar wordt gespeeld door het Franse koppel Monica Bellucci (Lisa) en Vincent Cassel (Bresseau).

Regisseur Frédéric Schoendorffer heeft geprobeerd om in deze film het echte leven van geheim agenten te verfilmen. Geen spectaculaire achtervolgingen of bezoekjes aan hippe bars en trendy feestjes, maar met een tot het minimum beperkt aantal dialogen wil hij de kijker tonen dat geheim agent zijn geen Jason Bourne of James Bond aangelegenheid is. Professioneel, koel en zakelijk moeten de opdrachten worden uitgevoerd. Gehoorzaamheid staat hoog in het vaandel. Doordat Frédéric Schoendorffer deze weg is ingeslagen, maakt hij de film minder toegankelijk voor het grote publiek dat waarschijnlijk afkomt op de namen van de acteurs, die de hoofdrollen vertolken. Dit publiek zal de film als uitermate saai en traag ervaren. Ook de rode draad zal door de subplotjes gauw uit het oog worden verloren.

‘Agents secrets’ is hiermee een acteerfilm in plaats van een actiefilm zoals bijvoorbeeld ‘Mission: Impossible’ geworden. Zowel Monica Bellucci als Vincent Cassel slagen er echter niet in om op overtuigende wijze een geheime agent te spelen. Geen chemie maar geforceerd samenspel is datgene dat de kijker krijgt voorgeschoteld. In de scènes waarin zij afzonderlijk te zien zijn, wordt het acteerniveau er ook niet beter op. De manier waarop geacteerd wordt vergt te veel van het inbeeldingsvermogen van de toeschouwer. De motivatie van de hoofdpersonages wordt namelijk nauwelijks uitgediept.

Met deze film slaat men de plank jammerlijk mis omdat aan de ene kant de actie-elementen te schaars zijn en aan de andere kant het psychologische deel niet goed is uitgewerkt. De missie van ‘Agents secrets’ had beter afgeblazen kunnen worden.

Lodi Meijer