Agnus Dei (2010)

Regie: Alejandra Sánchez | 87 minuten | documentaire

De laatste jaren is het erg veel in het nieuws geweest, het misbruik van kinderen binnen de katholieke kerk. In Nederland alleen al worden al meer dan duizend geestelijken verdacht van dit vergrijp en dit heeft de manier waarop veel mensen naar de katholieke kerk zeer negatief beïnvloed. In ‘Agnus Dei’ komt dit onderwerp ook aan bod en zien wij hoe de Mexicaanse Jesus in het reine probeert te komen met zijn verleden waarin hij is misbruikt door zijn priester, een man die hij als zijn vader beschouwde.

Dat het misbruik van kinderen binnen de katholieke kerk afschuwelijk is en een vreselijke vorm van machtsmisbruik kan men zich zonder hulp ook wel voorstellen, maar in ‘Agnus Dei’ kan echt gezien worden wat voor invloed dit heeft op het leven van deze kinderen. Jesus groeide op in een streng katholiek gezin in Mexico, waarvoor de kerk alles was en daarom de priester zo’n beetje gezien werd als de meest belangrijke man op aarde. Jesus werd daarom graag misdienaar in de kerk, tot grote blijdschap van zijn trotse moeder. Al snel ontstaat een hechte band tussen het jongetje en de priester en ook zijn moeder raakt goed bevriend met de geestelijke. Dit maakt het feit dat de priester Jesus begint te misbruiken des te moeilijker voor de jongen omdat hij hem vertrouwde en van hem hield. En omdat de priester ook een goede vriend van zijn familie is geworden durft Jesus lange tijd aan niemand te vertellen wat er aan de hand is.

‘Agnus Dei’ is een mooie documentaire die goed in beeld weet te brengen wat de invloed is van misbruik binnen de kerk op de kinderen die hier het slachtoffer van worden. Omdat de misbruikers binnen de kerk vaak veel macht hebben binnen de kerk, is het voor kinderen moeilijk om voor zichzelf op te komen en ook om de waarheid te vertellen. Daarbij is ook in de film te zien dat door de geslotenheid binnen de kerk de daders niet gestraft worden omdat er liever gedaan wordt alsof er niets aan de hand is. Groot respect voor Jesus die de man die hem van zijn jeugd heeft beroofd ter verantwoording wil en durft te roepen voor wat hij hem heeft aangedaan. Zijn verhaal is triest en schokkend en vooral hartverscheurend wanneer zijn moeder in beeld is, die gebukt gaat onder een groot schuldgevoel omdat ze haar zoon heeft overgeleverd aan de man die hem zoveel pijn heeft gedaan. Een heftige film, die laat zien hoe belangrijk het is dat misbruik binnen de kerk naar buiten gebracht en gestraft moet worden.

Sylvia Bakker