Aileen Wuornos: American Boogeywoman (2021)

Regie: Daniel Farrands | 85 minuten | drama, horror | Acteurs: Peyton List, Tobin Bell, Lydia Hearst, Swen Temmel, Andrew Biernat, Ashley Atwood, Christa Collins, Christopher Corbin, Joseph Schwartz, Ben Smith-Petersen, Leslie Stratton, Hamish Sturgeon, Nick Vallelonga, Buz Wallick, Meadow Williams

Wat doe je wanneer de wereld genoeg lijkt te hebben van schurken met vreemde maskers op en bovennatuurlijke krachten? Dan grijp je terug naar de realiteit! Regisseur Daniel Farrands besloot om zich te laten inspireren door het leven van seriemoordenares Aileen Wuornos. Deze dame besloot na een leven vol mishandeling en seksuele uitbuiting dat het tijd werd om voor zichzelf op te komen en haar grootste vijand te lijf te gaan: mannen!

‘Aileen Wuornos: American Boogeywoman’ is naar eigen zeggen “gebaseerd op het vroege leven van Aileen Wuornos, de meest beruchte seriemoordenares uit Amerika.” De dikke duim van de scriptschrijver en Farrands komen er ook aan te pas, want dit is duidelijk geen film die zich door de werkelijkheid laat beïnvloeden. In 1976 arriveert een jonge Aileen in Florida. De vrouw is op zoek naar een nieuw leven en hoopt te ontsnappen aan haar tragische verleden. Ze ontmoet jachtclubpresident Lewis Gratz Fell en krijgt de kans om opnieuw te beginnen. Haar geluk is maar van korte duur, want demonen uit het verleden laten haar niet met rust.

De veel te knappe Peyton List speelt Wuornos en dat haalt je al direct uit de film. Je kijkt naar een aantrekkelijke actrice en niet naar een personage dat gebaseerd is op een bestaand mens. Hoewel List het niet verkeerd doet, overtuigt ze niet als verbitterde door het leven getekende vrouw. List zet schmierend een eendimensionale schurk neer. Dat is niet erg, maar als je een film maakt waarin je met een echt bestaand persoon te maken hebt dat verantwoordelijk is voor een aantal doden is dat nogal smakeloos.

Je hebt namelijk te maken met familieleden van mensen die door Wuornos zijn omgebracht. Deze film dient als dom vermaak en staat amper stil bij de gevolgen en nasleep van de moordpartijen van Wuornos. Wat rest is een goedkoop gemaakte tv-film die drijft op sensatiezucht en een beruchte naam. Zonde van je tijd.

Frank v.d. Ven

Waardering: 1

DVD- en blu-ray-release: 15 december 2021