Ain’t Them Bodies Saints (2013)

Regie: David Lowery | 96 minuten | misdaad, drama, romantiek | Acteurs: Rooney Mara, Casey Affleck, Ben Foster, Keith Carradine, Kennadie Smith, Jacklynn Smith, Nate Parker, Robert Longstreet, Charles Baker, Augustine Frizzell, Kentucker Audley, David Zellner, Turner Ross, Rami Malek, Will Beinbrink

In het broeiende, zonovergoten Texas van de jaren 70 staan de jonge Bob Muldoon (Casey Affleck) en Ruth Guthrie (Rooney Mara) op het punt een overval te plegen die van grote invloed zal zijn op de rest van hun leven. De beroving loopt faliekant mis, mede doordat hun partner in crime de dood vindt en een politieagent ernstig verwond raakt. Bob neemt de schuld op zich, zodat de net zwanger geraakte Ruth in vrijheid haar kind kan opvoeden. Met z’n tweetjes leiden Ruth en haar dochtertje een gelukkig leven, wachtend op de vrijlating van hun bloedverwant. Maar de onstuimige Bob kan daar niet op wachten en weet te ontsnappen. Maar of de nieuwbakken moeder zo blij is met een leven op de vlucht valt nog te bezien.

Dat het in Texas warm is, wordt in ‘Ain’t Them Body Saints’ goed zichtbaar gemaakt. Daarin speelt de belichting een essentiële rol. De camera zoekt functioneel het licht op. Lichtbronnen worden vaak frontaal in het kader opgenomen. De verblindende hitte spat er vanaf. Het heeft tevens als effect dat er een soort van melancholische en beklemmende waas ontstaat die ‘Ain’t Them Body Saints’ goed past. Het 16 mm filmmateriaal vergroot die drukkende zweem, net als de lome beeldvulling en de distinctie tussen dichtbij en veraf. Close-up shots worden afgewisseld met beelden van de weidse, droge vlakten van de zuidelijke staat. Het spel met scherpte maakt de sfeer af. Dit is niet zomaar een warme zomer. De tijdspanne waarin het verhaal zich afspeelt is voor alle personages merkbaar om niet te vergeten. Zo omsluit de beeldesthetiek op fraaie wijze de vertelde tragiek. De omvang van de wereld wordt gereduceerd tot een kleine geografische snipper, omsloten door het verleden van de personages. En dat allemaal onder de begeleiding van typische, maar doeltreffende filmmuziek.

De stijl heeft echter ook als gevolg dat er een misleidende onderhuidse spanning op ‘Ain’t Them Body Saints’ wordt gezet. Inhoudelijk stelt de film namelijk minder voor dan verwacht mag worden op grond van de beeldesthetiek. Makkelijke plotwendingen, veel opvulling en een traag tempo zorgen ervoor dat de film te veel op de oppervlakte blijft steken. Ruth blijft in grote mate gesloten voor de buitenwereld, Bob komt hoofdzakelijk oversentimenteel en larmoyant over. Uiteindelijk is ‘Ain’t Them Body Saints’ een universele film over de noodlottige liefde tussen de jongen en het meisje die het meer van zijn vorm moet hebben, dan van de inhoud.

Wouter Los

Waardering: 3

Bioscooprelease: 20 maart 2014
VOD-release: 15 juli 2014
DVD- en blu-ray-release: 15 juli 2014