Air (2023)

Recensie Air CinemagazineRegie: Ben Affleck | 112 minuten | drama | Acteurs: Matt Damon, Jason Bateman, Ben Affleck, Chris Messina, Viola Davis, Julius Tennon, Damian Delano Young, Chris Tucker, Matthew Maher, Gustaf Skarsgård, Barbara Sukowa, Jay Mohr, Joel Gretsch, Michael O’Neill, Marlon Wayans, Asanté Deshon, Billy Smith, Al Madrigal, Jackson Damon, Dan Bucatinsky, Jessica Green, Gabrielle Bourne

In 1984 was Sonny (Matt Damon) de basketbalexpert van Nike en had hij de taak om jonge spelers te identificeren die het bedrijf zou kunnen aantrekken voor een schoenendeal. Echter, ondanks zijn expertise had Nike niet dezelfde invloed in de basketbalwereld als rivalen Adidas en Converse. Er waren zelfs geruchten dat CEO Phil Knight (Ben Affleck) overwoog om de basketbalafdeling te sluiten, zodat Nike zich kon concentreren op de voordelen die het al had in de joggingsector.

Om zijn baan te behouden, bedenkt Sonny een gewaagd plan: het volledige basketbalbudget van Nike besteden aan Michael Jordan, een veelbelovende NBA-speler die het potentieel heeft om een superster te worden. Hoewel Nike heeft vernomen dat Jordan niet geïnteresseerd is in het bedrijf, besluit Sonny toch om de uitdaging aan te gaan en persoonlijk contact te zoeken met Jordans strenge doch rechtvaardige moeder Deloris (Viola Davis).

In ‘Air’ draait het meer om de reis dan om de eindbestemming zelf. Het einde is immers bekend: Michael Jordan is wereldberoemd, en de Air Jordan-schoenen van Nike behoren tot de meest begeerde schoenen ter wereld. Terugkijkend lijkt de keuze voor Michael Jordan voor de hand te liggen, maar destijds had Nike dringend behoefte aan een overwinning. Hoewel Jordan briljant was, was er geen garantie voor succes. Sonny’s blik in de film lijkt op die van het publiek: hij begrijpt wat Michael Jordan te bieden heeft voor Nike, net als wij.

Damon speelt overtuigend als een man die moedige stappen onderneemt om zijn instincten te volgen en Nike naar nieuwe hoogtes te tillen. Zijn personage is geobsedeerd door het bedrijf en zijn prestaties, wat leidt tot enerverende acties en beslissingen. De chemie tussen Damon en Affleck spat nog steeds van het doek, en Damons scènes met Viola Davis bieden een kritische blik op enorme bedrijven die profiteren van jonge sterren. Davis’ karakter confronteert Damons personage met de harde realiteit en de ethische bezorgdheid over dit soort praktijken. Jason Bateman vertolkt de rol van een cynische Nike marketing VP op wrange wijze, maar toont ook zijn ontroerende kant wanneer hij het heeft over het risico dat Sonny neemt en daarmee het levensonderhoud van andere werknemers op het spel zet. Matthew Maher zet een uitstekende rol neer als Peter Moore, een wat sukkelige, maar geniale ontwerper die verantwoordelijk is voor het ontwerpen van de esthetiek van de Air Jordan-schoen. In ‘Air’ bundelen een aantal vastberaden buitenbeentjes hun krachten om hun vijanden bij Converse en Adidas te verslaan en Jordan binnen te halen.

Affleck heeft wederom een slam dunk te pakken met zijn nieuwe film ‘Air’. Ondanks dat de plot zich houdt aan het typische patroon van een sportdrama waarin alles tegen lijkt te zitten, is het lastig om niet meegezogen te worden in de hype van de film. Het verhaal van de Air Jordan-schoenen is boeiend voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis, maar met name voor basketbalfans en verzamelaars van sneakers is het echt genieten. Het is een verhaal dat verder gaat dan alleen de sport of het product en net als Michael Jordan iets buitengewoons wordt. Ook al draait de film om het nemen van risico’s, het bekijken van ‘Air’ is een veilige keuze voor een avondje uit in de bioscoop.

Vincent Tramper

Waardering: 4

Bioscooprelease: 13 april 2023