Airport 1975 (1974)

Regie: Jack Smight | 107 minuten | actie, drama, thriller | Acteurs: Charlton Heston, Karen Black, George Kennedy, Gloria Swanson, Efrem Zimbalist Jr., Susan Clark, Helen Reddy, Linda Blair, Dana Andrews, Roy Thinnes, Sid Caesar, Myrna Loy, Ed Nelson, Nancy Olson, Larry Storch, Martha Scott, Jerry Stiller, Norman Fell, Conrad Janis, Beverly Garland, Linda Harrison, Guy Stockwell, Erik Estrada, Kip Niven, Charles White, Brian Morrison, Amy Farrell, Irene Tsu, Ken Sansom, Alan Fudge, Christopher Norris, Austin Stoker, John Lupton, Gene Dynarski, Aldine King, Sharon Gless, Laurette Spang

Het vervolg op het succesvolle ‘Airport’ uit 1970 draait om een vreselijk ongeluk in de lucht en de paniek onder de stoet aan bekende gezichten uit Hollywood en omstreken. Regisseur Smight ruilt de opzet uit het eerste deel, met veel achtergrondinformatie over de diverse hoofdrolspelers aan de grond, in voor een aaneenschakeling van gebeurtenissen aan boord van het grote vliegtuig. ‘Airport 1975’ is een aardige film, ondanks de nodige tekortkomingen.

Smight maakt van hetzelfde angstbeeld gebruik als regisseur Seaton in deel één: je zit in een vliegtuig en je weet dat het een van de veiligste transportmiddelen is, maar toch… ‘Airport 1975’ komt in den beginne over als een goed nieuwsshow: het vliegtuig stijgt op en iedereen kletst vrolijk met elkaar, inclusief de piloten in de cockpit. Wanneer een van de aanwezige nonnen een vredig folklied gaat zingen voor en ziek meisje terwijl ze een akoestische gitaar bespeelt, weet je dat het gevaar op de loer ligt. Het zal niet verbazen dat je de aanleiding van de fatale botsing lang van te voren aan ziet komen (het weer betrekt, de piloot van het sportvliegtuig heeft haast). Maar soms is iets waarvan je de uitkomst weet toch leuk of spannend, net als in deze film.

‘Airport 1975’ komt voor in menig lijstje van slechtste films ooit, maar zo extreem is het nu ook weer niet. Okay, de special effects zijn bij tijd en wijlen amateuristisch. Let bijvoorbeeld eens op wat er met een van de piloten gebeurt na de botsing! Opvallend! En okay, het is nogal vergezocht dat drie mooie vrouwen in een vernielde cockpit rustig overleggen hoe het nu verder moet met de Boeing op 10.000 voet hoogte: ‘Charlie’s Angels’ in de lucht! Dit is ‘Airport’ en dan is alles mogelijk! In elk geval zijn de shots van het grote passagiersvliegtuig boven de wolken of temidden van het hooggebergte mooi om te zien.

Vrouwen in nood: geen paniek. Charlton Heston is in de buurt! Heston (‘Planet of the Apes’) is op zijn eigen machomanier de ster van het verhaal. All American, gegroefd gezicht met bakkebaarden, de redder van iedere vrouw: Heston is een geroutineerde piloot die de gevaarlijke klus moet klaren. De mooie stewardess Black (‘Five Easy Pieces’), tevens Heston’s minnares, belandt uiteindelijk achter de panelen van de Boeing en dient het gevaarte in goede banen te leiden. Vergezocht? Welnee! De goed gebekte Kennedy is wederom van de partij, net als in alle andere ‘Airport’-film, hoewel zijn rol deze keer minder prominent is dan in deel één. Verder zijn er diverse leuke, kleinere rollen van mensen uit oude telvisieseries, zoals Estrada uit ‘CHiPs’ en de rossige Susan Clark uit ‘Webster’. Een jonge Linda Blair (‘The Excorcist’) is ook van de partij. Wederom ligt ze in bed, maar ze is ronduit vreedzamer dan in de film waarmee haar naam altijd zal zijn verbonden.

‘Airport 1975’ is gewoon een aardige film wanneer je de onvolkomenheden relativeert. De eerste ‘Airport’ was een succes en het vervolg moest grootser, spannender en schokkender, hetgeen sporadisch lukt. Interessante rollen van diverse bekende en minder bekende filmsterren. Mooie shots van de Boeing tussen besneeuwde bergtoppen en aardige filmmuziek. Kijken als je durft!

Robbert Bitter

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 19 december 1974