Akira (1988)

Regie: Katsuhiro Ôtomo | 120 minuten | actie, animatie, avontuur, science fiction, thriller | Acteurs: “Mitsuo Iwata, Nozomu Sasaki, Mami Koyama, Tesshô Genda, Hiroshi Ôtake, Kôichi Kitamura, Michihiro Ikemizu, Yuriko Fuchizaki, Masaaki Ôkura, Tarô Arakawa, Takeshi Kusao, Kazumi Tanaka, Masayuki Katô, Yôsuke Akimoto, Masato Hirano”

Deze animatiefilm staat bekend als een ware (cult)klassieker onder de Japanse anime. ‘Akira’ is een mijlpaal in de geschiedenis van de Oosterse tekenfilms, omdat deze film de anime onder de internationale aandacht bracht. Juist deze productie zorgde voor een ware hype van deze vorm van animatie.

Ondertussen is die hype langzaamaan doodgebloed en zijn we vele anime’s verder. Maar ondanks de leeftijd van de prent, heeft ‘Akira’ niets aan kracht ingeboet. De film staat nog steeds als een huis en biedt een sterke verhaallijn gecombineerd met goed tekenwerk. Ook de animaties van alle personages is erg knap uitgewerkt en oogt heel realistisch.

Het verhaal van de film is complex en gaat heel diep, het is op het eerste gezicht dan ook verwonderlijk waarom juist deze film de doorbraak voor anime betekende. En niet een wat toegankelijkere prent. De verklaring is het tekenwerk en de vette actiescènes. Vooral het begin van de film is adembenemend. De motorachtervolgingen gelden als een hoogtepunt uit de filmgeschiedenis. Ruim zestien jaar na dato is deze scène nog steeds een van de beste uit de (animatie)filmwereld.

De spetterende actiescènes zorgen ervoor dat je de film steeds weer opnieuw wilt bekijken. Het ingewikkelde verhaal openbaart zich steeds meer, naarmate je de film vaker bekijkt. Elke keer ontdek je steeds meer in het verhaal. Maar naast het verhaal heeft de prent zoveel meer te bieden voor iedere filmliefhebber. Sterke dialogen, goed uitgewerkte personages, adembenemende soundtrack en de sfeer. Het totaalplaatje klopt helemaal.

‘Akira’ is een tekenfilm voor volwassenen die actuele thema’s aansnijdt zoals vervreemding van de maatschappij, vriendschap en de destructieve aard van de mensheid. Een film die iedereen eigenlijk een kans moet geven.

Frank v.d. Ven