Alatriste (2006)

Regie: Agustín Díaz Yanes | 147 minuten | actie, thriller, avontuur | Acteurs: Viggo Mortensen, Elena Anaya, Blanca Portillo, Unax Ugalde, Pilar Bardem, Nicolás Belmonte, Javier Cámara, Jesús Castejón, Antonio Dechent, Nadia de Santiago, Juan Echanove, Eduard Fernández, Francesc Garrido, Ariadna Gil, Cipriano Lodosa, Pilar López de Ayala, Enrico Lo Verso, Cristina Marcos, Eduardo Noriega, Alex O’Dogherty

Vlaanderen 1622. Diego Alatriste (Viggo Mortensen) vecht met het Spaanse leger tegen de ketterse, want gereformeerde, bevolking van de lage landen. Tijdens een aanval redt hij het leven van de edelman Guadalmedina (Eduardo Noriega) die vanaf dat moment zijn beschermheer wordt. Dat kan Alatriste als armlastig soldaat zonder enige politieke invloed goed gebruiken. Aan zijn kameraad Balboa (Alex O’Dogherty), die bij dezelfde aanval sterft, belooft hij om diens zoon Iñigo (Nacho Pérez, Unax Ugalde) onder zijn hoede te nemen.

Terug in Madrid knapt hij tegen betaling smerige klusjes op. Wanneer hij door Bocanegra (Blanca Portillo), hoofd van de Inquisitie, ingehuurd wordt om samen met de Italiaanse zwaardvechter Malatesta (Enrico Lo Verso) twee bezoekers van de stad in een hinderlaag te lokken, vertrouwt hij het niet en dreigt Malatesta neer te steken als hij de mannen wel wil doden. Zijn instinct heeft hem niet bedrogen, want het zijn de prins van Wales (Javier Mejía) en de hertog van Buckingham (Quim Vila) die incognito reizen. Ook al is de aanslag op het laatste nippertje niet doorgegaan, iemand moet boeten voor dit politiek gevoelige incident en Alatriste wordt weer naar het door hem vervloekte Vlaanderen gestuurd waar hij in 1625 de val van Breda meemaakt.

Tussen de vele gevechten en hofintriges door bekommert Alatriste zich om Iñigo die zo onverstandig is om verliefd te worden op Angélica de Alquézar (Nadia de Santiago, Elena Anaya). Zij is niet alleen de dochter van Alatristes grootste vijand, maar als hofdame van de koningin voorbestemd een hoge edelman te trouwen. Op eigen liefdesgebied vergaat het Alatriste niet veel beter. Hij durft vanwege zijn armoede niet te trouwen met zijn grote liefde María de Castro (Ariadna Gil), een actrice van wie de echtgenoot op sterven ligt. Als hij haar later aantreft in een kliniek voor syfilislijders constateert hij dat hij een fout heeft gemaakt. Het is de ontroerendste scène van de film als hij haar ondanks de zweren in haar gezicht een hartstochtelijke kus geeft.

‘Alatriste’ is hard werken voor de kijker. De film verschuift veelvuldig en snel van tijd en plaats. De tijdspanne is van 1622 in Vlaanderen naar 1643 in Frankrijk en tussendoor zit Alatriste ook niet stil. Om alles toch binnen een film gepropt te krijgen, is het tempo hoog. Als Iñigo vanwege een valse aanklacht voor spionage gearresteerd wordt, zie je in de volgende scène dat Alatriste met een brief bij Angélica verschijnt met het verzoek deze aan de invloedrijke Olivares (Javier Cámara) te overhandigen. Iñigo blijkt al een jaar op de galeien te zitten (huh?).

Door het overvolle programma dat ze moeten afwerken, krijg je amper de gelegenheid om je met de vele personages te identificeren waardoor hun zielenroerselen nauwelijks beklijven. Toch is de film op zijn minst onderhoudend te noemen. De vele zwaardgevechten van deze Spaanse swashbuckler zijn zeer de moeite waard en de aankleding is bijzonder indrukwekkend. Daarbij zijn vooral de scènes in Vlaanderen met de mist en het vele water erg mooi. Leuk ook dat de plaatselijke bevolking Nederlands en geen Spaans spreekt om het zo authentiek mogelijk over te laten komen.

Bijzonder intrigerend is het feit dat je een zeer beperkt blikveld hebt. Net als Alatriste kun je slechts zien wat voor je ligt en verder niets. Dat geeft mooi weer hoe deze pion in een groter schaakspel heen en weer wordt geschoven zonder dat hij naar links of naar rechts kan kijken en dus ook geen idee heeft of wat hij doet ook zinvol is. De nietigheid van een gewoon soldaat die zijn leven voor koning en land geeft tegen een mager soldij, als dat al betaald wordt, is hiermee erg goed weergegeven.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 3

Bioscooprelease: 10 mei 2007