Albert Brooks: Defending My Life (2023)

Regie: Rob Reiner | 88 minuten | documentaire, biografie | Met: Albert Brooks, Rob Reiner, Chris Rock, Conan O’Brien, Wanda Sykes, Jon Stewart, Ben Stiller, Steven Spielberg, Sarah Silverman, David Letterman, Larry David, Jonah Hill, Judd Apatow, Sharon Stone, Brian Williams, Anthony Jeselnik, Tiffany Haddish, Alana Haim, Nikki Glaser, James L. Brooks, Neil deGrasse Tyson, Kimberly Brooks, Jacob Brooks, Claire Brooks, Robert De Niro

Een beroemdheid in Amerika, een pratende clownvis in Nederland. Dat is het lot van de Amerikaanse acteur, komiek, regisseur en schrijver Albert Brooks. Waar hij in Amerika in de jaren 70 en 80 bekend werd met zijn komische tv-optredens bij David Letterman, Johnny Carson en andere grote namen, kennen we hem in Nederland vooral als de voiceover van Nemo’s vader Marlin in ‘Finding Nemo’. Dat we daarmee een groot komisch talent over het hoofd hebben gezien, blijkt uit de documentaire ‘Albert Brooks: Defending My Life’.

In anderhalf uur tijd komt de indrukwekkende carrière van Brooks voorbij. Beginnend bij de dood van zijn vader (een komiek die in het harnas stierf) volgen we Albert in het theater en op de tv, waarna hij zich verder ontwikkelt als filmregisseur en schrijver. Met een grote verrassing in het begin – wanneer de echte achternaam van Brooks wordt onthuld – en een niet al te grote controverse op het eind.

Vooral het eerste half uur is deze documentaire uiterst vermakelijk. De joodse Brooks is een komiek die het van originele concepten moet hebben. De stukjes uit zijn shows zijn vaak even hilarisch en gedurfd als onorthodox. In zijn latere carrière als filmregisseur lijkt hij (behalve die ene controverse dan) wat behoudender, met als voornaamste inspiratiebron Woody Allen. En net als (meestal) Allen speelt ook Brooks de hoofdrol in zijn films.

Regisseur Rob Reiner blijkt al jaren bevriend met Brooks en is daarnaast een groot fan. De documentaire bestaat uit tv- en filmfragmenten waarin Brooks optreedt, aan elkaar gepraat tijdens een interview van Reiner met Brooks. Gezeten aan een tafel in een uitgestorven restaurant, halen de twee senioren zwijmelend herinneringen op (waarbij het aantal wows van Reiner niet te tellen is). Hier doorheen gesprenkeld zijn er de bewonderende commentaren van (voornamelijk joodse) acteurs en komieken. Ongetwijfeld met dank aan Reiners grote netwerk, komen we grote namen tegen als Sara Silverman, Ben Stiller, Judd Apatow, Larry David en Jonah Hill.

Het leven en werk van Brooks is boeiend en vermakelijk, zodat de film uitzitten geen moeite kost. Wel is het jammer dat iedere kritische noot ontbreekt en dat we de mens achter de professional nooit leren kennen. Zo is ‘Albert Brooks: Defending My Life’ meer trompetterende lofzang dan diepgaande docu. Amusant en ambachtelijk, dat wel, maar ook onvolledig en oppervlakkig.

Henny Wouters

Waardering: 3

VOD-release: 12 november 2023 (HBO Max)