Alien vs. Alien – Showdown at Area 51 (2007)

Regie: C. Roma | 92 minuten | science fiction | Acteurs: Jason London, Gigi Edgely, Christa Campbell, Coby Bell, Jahidi White, Mel Fair, Brock Roberts, Lee Horsely, Kip Martin, Tom Lowell, Lorraine Clarkson

Is er buitenaards leven? Als het aan de film ‘Alien Vs. Alien’ ligt niet, tenzij men genoegen neemt met een kale spierbundel met een tatoeage op zijn gezicht. Dan wel.

In het lokale buurthuis – dat voor de gelegenheid van deze film moet doorgaan als hoofdkwartier van een geheime overheidsdienst – zien we enkele opgesmukte acteurs een poging doen te spelen alsof de pleuris is uitgebroken. Reden? Twee buitenaardse wezens zijn zojuist geland in een pittoresk Amerikaans dorpje en een van hen wil de gehele mensheid vernietigen. Hoe kon de bevolking dit niet hebben zien aankomen? Buitenaardsen geven immers altijd de voorkeur aan kleine dorpjes voor het ontketenen van epische catastrofes. Of zou het te maken hebben met het feit dat er geen geld was om een locatie te nemen die leek op Area 51, zoals eigenlijk de bedoeling was? Nee, daar heeft het niets mee te maken. Kleine dorpjes zijn gewoon een trekpleister voor aliens.

Ook het feit dat iedereen in het dorpje eruit ziet alsof ze al een tijdje staan ingeschreven bij een modellenbureau heeft niets te maken met een gebrek aan talent van de castingafdeling. Nee, dit is een van die dorpjes waar iedereen er toevallig goed uitziet en wetenschappers in de vorm van aantrekkelijke blondines komen. Daarnaast lijken aliens precies op mensen. Behalve dat ze een tatoeage op hun gezicht hebben. Oh ja… en ze spreken vloeiend Engels. Ook dit is het resultaat van wekenlang onderzoek naar het beeld dat mensen hebben van buitenaards leven. Niet het resultaat van het ontbreken van een special-effects afdeling.

Dat een film als ‘Alien Vs. Alien’ uitnodigt tot spot mag duidelijk zijn, want het is ongelofelijk wat men op de koop toe moet nemen wil men nog enige geloofwaardigheid toekennen aan de film. De film vraagt meer investering van de kijker dan hij ervoor terug krijgt en dit is jammer. Het ontwerp van kwaadaardige alien Kronnan mag er namelijk best zijn en zelfs het van achtervolgingen aan elkaar hangende verhaaltje heeft zo zijn momenten van spanning. Zo blijft het tot het einde de vraag wie van de twee buitenaardse ruimtevaarders te vertrouwen is en dit maakt het verhaal onvoorspelbaarder dan verwacht. Helaas is ‘Alien Vs. Alien’ zo’n haastklus geworden dat deze positieve punten de film niet kunnen redden. Locaties die een sfeerloze alledaagsheid uitademen, personages zonder karaktereigenschappen, voorspelbaar gezemel over Roswell. Het helpt allemaal niet erg mee en maakt de film doorzichtig en fantasieloos.

‘Alien Vs. Alien’ is – helaas – een schoolvoorbeeld van de hedendaagse Amerikaanse B-film geworden. Van de typische modellenbureau acteurs tot en met de goedkope in het Oostblok vervaardigde computereffecten. De film ademt aan alle kanten een gebrek aan budget. Ook C. Roma mag in het rijtje regisseurs plaats nemen dat een tekort aan financiële middelen niet weet om te zetten in inventiviteit, maar gewoon blijft hameren op een visie die hij niet kan betalen. Om een verbouwereerd hoofdpersoon te citeren die voor het eerst het schuurtje ziet waarin het lot van de mensheid bepaalt gaat worden: “This is it? A little anti-climactic…”

Sander Colin