Aliens in the Attic – Vreemde gasten (2009)

Regie: John Schultz | 86 minuten | actie, animatie, fantasie, science fiction | Originele stemmencast: Kevin Nealon, Robert Hoffman, Doris Roberts, Tim Meadows, Ashley Tisdale

Het zou flauw zijn om een film over aliens ‘buitenaards slecht’ of ‘niet van deze wereld’ te noemen. Maar wie heeft er nu niet met flauwe, melige buien te maken? Daarnaast kan de waarheid pijn doen. ‘Aliens in the Attic’ is een buitenaards slechte film. Punt. Zijn we niet zo flauw in om dat zomaar even te zeggen.

De Amerikaanse (lees: met een altijd vrolijke en optimistische vader, een muizige moeder en knappe kindertjes gezegende) familie gaat naar een vakantiehuisje om daar van de rust te genieten. Puberzoon ligt een beetje dwars en zijn knappe tienerzusje heeft verkering met een eikel van een vent. Dat levert problemen op. Tussen de bedrijven door landt een buitenaards voertuig op het dak van het gezinnetje. Deze aliens willen de wereld overnemen. De kids steken daar een stokje voor.

‘Aliens in the Attic’ is een goedkoop gemaakte kinderfilm. Dat is op zich niet zo bezwaarlijk, maar dat dit celluloid gedrocht uit clichés bestaat, geen moment weet te verrassen en er niet uitziet dan weer wel. De aliens lijken op reclamevehikel Schimpie (dat monstertje dat in nogal nare commercials over voetschimmel opdook), de kinderen zijn bloedirritant en wijsneuzerig. De saaie pa acteert ook via de autocue en de ‘grappen’ zijn infantiel. Het kwalijke aan deze film is dat het zo bedacht is.

De aliens zijn niet te griezelig (krijgen de kids geen nachtmerries van), de puber leert zijn lesje (het is niet erg om anders te zijn), de knappe zus is erin gezet om de vaders tevreden te houden die met hun kroost mee moeten kijken en de actie is nergens te gevaarlijk. De suikerzoete familiemoraal maakt de ellende compleet. Dit soort Disney-troep wordt al decennialang op de wereld losgelaten. Zonder verandering. De tijdsgeest heeft geen vat op deze zuurstokproducties. Het is oubollig, gedateerd en saai. Je kunt van te voren voorspellen wat er gaat gebeuren.

‘Aliens in the Attic’ is het perfecte voorbeeld van wat er mis is met de filmindustrie. Dit is een commercial voor koddige alienknuffels, Ashley Tisdale (het knappe zusje) en ouders (neem nog meer kinderen, want ze zijn ZO lief). Liefdeloze rommel voor de kleintjes.

Frank v.d. Ven