All Alone – Sam samcat (2018)

Recensie All Alone CinemagazineRegie: Bobo Jelcic | 75 minuten | drama | Acteurs: Rakan Rushaidat, Predrag ‘Miki’ Manojlovic, Snjezana Sinovcic, Lea Breyer, Vanessa Glodjo, Jagoda Kralj, Nina Erak-Svrtan, Vinko Kraljevic, Ivana Krizmanic, Gorana Marin, Jadranka Djokic, Petra Bokic, Niksa Butijer, Dean Krivacic, Izudin Bajrovic

Hoe heerlijk rustig zou het leven zijn zonder het continue bombardement aan woorden, woorden, woorden en woorden. Dat is zo’n beetje het eerste wat je je bedenkt na het zien van de Kroatische speelfilm ‘All Alone’. In dit korte drama ontmoeten we Marko, een jonge gescheiden vader die niets liever wil dan een ruimere omgangsregeling met zijn dochtertje Lea. Om dit te bereiken heeft hij de medewerking nodig van de plaatselijke autoriteiten. Om daarbij te helpen wendt hij zich tot zijn oom en tante bij wie hij na de scheiding is ingetrokken.

In de vijf kwartier dat ‘All Alone’ duurt zien we hoe Marko steeds wanhopiger wordt door het gebrek aan empathie bij de autoriteiten en het gebrek aan vooruitgang in zijn queeste. Daarbij helpt het niet dat de Kroatische bureaucratie er een van de oude stempel is. Regels zijn regels, behalve als je iemand kent uit de ambtenarij die je tegen betaling wel wilt helpen. Nou kent Marko’s oom wel een plaatselijke ambtelijke grootheid maar die heeft het vaak veel te druk en besteedt een groot deel van zijn dag aan het ratelen van woorden, woorden, woorden en woorden.

Het eerste half uur van ‘All Alone’ zien we hoe Marko wanhopig ronddwaalt in het bureaucratische doolhof, maar ook hoe gelukkig hij is wanneer hij eindelijk zijn dochter ziet. Het is een bewuste en te rechtvaardigen keuze van de makers dat dit eerste half uur bestaat uit veel herhaling en een bombardement aan woorden, woorden, woorden en woorden. In het tweede deel krijgen we dan de afwisseling. Er komt wat absurdistische humor langs, Marko heeft een verhelderend ‘gesprek’ met zijn nicht en het drama rondom de betwiste omgangsregeling komt tot een climax.

Hoewel het drama nooit helemaal bevredigt is ‘All Alone’ toch boeiender en ingenieuzer dan je lang denkt. Over het belang van iedere scène is nagedacht, de herhalingen dienen een doel en de film is altijd geloofwaardig. De Slavische cultuur krijgen we er als bonus bij, met de kenmerkende heerlijke muziek en de tegelijk warme en benauwende familiedynamiek. Zeker geen meesterwerk, wel een slimme film die wat zinnigs heeft te melden heeft over menselijke communicatie. Al zijn ook dat maar woorden, woorden, woorden en woorden.

Henny Wouters

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 13 december 2018