All Around Us – Gururi no koto (2008)

Regie: Ryosuke Hashiguchi | 140 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Lily Franky, Tae Kimura, Tamae Ando, Hirofumi Arai, Mitsuko Baisho, Akira Emoto, Ryo Kase, Reiko Kataoka, Yuichi Kimura, Rie Minemura, Ken Mitsuishi, Yôichi Nukumizu, Yosuke Saito, Seiichi Tanabe, Minori Terada, Susumu Terajima, Takashi Yamanaka, Norito Yashima, Megumi Yokoyama

Kanao (Lily Franky) gaat naar zijn werk, ontmoet wat vrienden en komt thuis bij zijn vrouw Shoko (Tae Kimura) die met hem naar bed wil, het is namelijk de x-dag. Kanao probeert hier met allemaal smoesjes onderuit te komen, de relatie lijkt nogal stroef. Zijn deze (vaak herkenbare) dingen interessant genoeg om een film over te maken? Ja, door niet een echte spanningsboog te hanteren en gewoon de dagelijkse beslommeringen te volgen krijg je net het idee of je naar een episode van je eigen leven kijkt. Hashiguchi weet precies de juiste snaar te raken. Hij kan een tot op het bot toe ontroerende scène binnen een seconde worden opgevolgd door een min of meer vulgaire grap, en wonder boven wonder klopt het, alles past. Om drama, verdriet en humor te combineren tot de meest nagejaagde droom van het leven, liefde, is een kunst.

Kanao maakt sketches van mensen die voor de rechtbank verschijnen. Hier ontmoet hij de meest uiteenlopende figuren terwijl hij thuis met zijn vrouw een onopvallend leven leidt. Wanneer ze hun baby verliezen raakt hun relatie steeds meer in verval. Weten Kanao en Shoko uit deze negatieve spiraal te ontsnappen? De scènes van Kanao’s werk zijn zeer boeiend, in de rechtbank maakt hij namelijk de nodige schandalen en misdaden uit de jaren negentig mee. Zo komt onder meer de sarinaanval op de metro van Tokyo voorbij. De leider van de verantwoordelijke sekte (sekte van de Hoogste Waarheid) heet net als Kanao’s vrouw Shoko, toeval? Waarschijnlijk geeft Hashiguchi hiermee de geslotenheid van Shoko aan, hoe moeilijk het voor haar is om met de buitenwereld in contact te treden. Deze geslotenheid – Kanao is ook geen spraakwaterval – zorgt voor de meest intense scènes tussen Kanao en Shoko. Twee introverte personen die niet goed uiting kunnen geven aan hun gevoelens en daardoor lijkt het alsof ze vreemden voor elkaar zijn. Toch is de kracht van liefde, die als een onzichtbare draad tussen de twee hoofdrolspelers hangt, continu aanwezig. De genegenheid tussen Kanao en Shoko komt steeds beter uit de verf, hoewel hier heel wat drama voor nodig is. Het blijft toch een wonderlijk feit dat nare gebeurtenissen mensen vaak uit elkaar drijven en soms juist mensen nader tot elkaar brengen. De dramatische elementen van het verhaal worden niets groots gepresenteerd maar slaan wel in als een bom. Voor een groot deel is dit te danken aan het magnifieke spel van Tae Kimura (‘After Life’) en Lily Franky. Beiden acteren zo naturel dat je geen seconde het idee hebt dat je naar acteurs zit te kijken, het zijn gewone mensen die het gewone leven uitzitten waarin ze soms intens ongelukkig zijn en afvragen waarom je het allemaal doet.

Misschien is de film wat traag in opbouw, worden een aantal scènes te lang uitgesponnen en valt niet alles te verklaren maar dit doet helemaal niks af aan dit kleine meesterwerk. De kleine dingen maken het leven speciaal, clichématig, maar op een volstrekt vernieuwende en intrigerende manier in beeld gebracht. Het is ook erg fijn dat aan de karakters met een bijrol ook genoeg aandacht wordt gegeven. Op deze manier krijgt de film meer body en komt hij erg realistisch over. ‘All Around Us’ is een prachtige film die vol zit met interessante karakters, bizarre dialogen en ronduit vreemde situaties. Bovenal is het een film over het vinden van inspiratie in je leven, en waar kun je die vinden? Juist, ‘All Around Us’.

Meinte van Egmond

Waardering: 4