All Cheerleaders Die (2013)

Regie: Lucky McKee, Chris Sivertson | 86 minuten | komedie, horror | Acteurs: Caitlin Stasey, Sidney Allison, Brooke Butler, Amanda Grace Cooper, Reanin Johannink, Tom Williamson, Jordan Wilson, Sianoa Smit-McPhee, Chris Petrovski, Leigh Marker, Nicholas S. Morrison, Felisha Cooper, Eli Vargas, Michael Bowen, Nadia Boceski

Een beetje horrorliefhebber is wel bekend met de naam Lucky McKee. Deze regisseur liet in 2002 culthit ‘May’ op de nietsvermoedende wereld los en daarmee zette hij zichzelf in één keer op de kaart. De Amerikaan bewees dat horror en drama vaak dicht bij elkaar liggen en dat griezelfilms onze grootste nachtmerries belichten. In het geval van ‘May’ was dat de angst om in een sociaal isolement terecht te komen en geen relaties met andere mensen aan te kunnen gaan. Na het teleurstellende ‘The Woods’ uit 2006 bleef het enige tijd stil rond de cineast, maar in 2011 maakte hij zijn comeback. Het in 2011 verschenen ‘The Woman’ was een beklemmend verhaal over wat ons menselijk maakt. McKee bewees opnieuw dat het griezelgenre intelligente films kan opleveren. Films die wat te zeggen hebben. Wat het oeuvre van deze regisseur kenmerkt is dat vrouwen altijd de hoofdrol spelen. Dat is in het geval van ‘All Cheerleaders Die’ niet anders.

In ‘All Cheerleaders Die’ draait het om het rebelse buitenbeentje Maddy Killian. Ze verrast haar medestudenten door toe te treden tot de cheerleadersploeg. Deze beslissing drijft een wig tussen Maddy en haar ex-vriendin Leena Miller – een eenzaat van wie gezegd wordt dat ze zich met zwarte magie bezighoudt. Na een confrontatie met het footballteam komen Maddy en haar nieuw cheerleadervriendinnen in een bovennatuurlijke rollercoaster terecht die een pad van vernieling achterlaat.

Deze film combineert found footage beelden met scènes uit een highschool film en overgiet deze vreemde kruisbestuiving met een kitscherig horrorsausje. Het heeft in een bizarre rolprent geresulteerd die niet goed uit de verf komt. Dat ligt vooral aan de fragmentarische opbouw en slecht uitgewerkte personages. Je bouwt geen band met hen op, omdat je ze niet leert kennen. Er wordt gehint naar het verleden van enkele personages, maar dat is zo krukkig gedaan dat het niet beklijft. Omdat de cheerleaders nogal oppervlakkige wichten zonder inhoud zijn – wat ook geldt voor het footballteam – laat hun lot je koud. Deze vervelende pubers zijn niet boeiend. De special effects ogen goedkoop en kitscherig, maar dat geeft deze film tegelijkertijd vreemd genoeg iets charmants en iets eigens.

Toch verveelt ‘All Cheerleaders Die’ niet, omdat McKee er een onvoorspelbaar geheel van heeft gemaakt. De toonzetting verandert continu en je weet niet hoe het verhaal verder gaat. Daarnaast scheelt het dat er voornamelijk op uiterlijk is gecast en er continu enkele aantrekkelijke dames in weinig kleding voorbij paraderen. Dat is niet vervelend om naar te kijken.

Het is een verschrikkelijke uitspraak, maar hier komt ‘ie dan toch: “Deze film is niet noemenswaardig, maar kijkt lekker weg.” Desondanks is dit een tegenvallende productie van McKee. Je verwacht meer van hem.

Frank v.d. Ven

‘All Cheerleaders Die’ verschijnt dinsdag 17 februari 2015 op DVD.