All I Want for Christmas Is You (2017)

Recensie All I Want for Christmas Is You CinemagazineRegie: Guy Vasilovich | 90 minuten | animatie, familie, komedie | Originele stemmencast: Mariah Carey, Breanna Yde, Henry Winkler, Phil Morris, Issac Ryan Brown, Bria D. Singleton, Connie Jackson, Dee Bradley Baker, Michelle Bonilla, Ali Eagle, Rachel Eggleston, Maruti Garikiparthi, Laya DeLeon Hayes, Montse Hernandez, Julian Zane

Met de zekerheid van de verkrijgbaarheid van pepernoten in september kun je in december de radio aanzetten en Mariah Careys zoetgevooisde stemgeluid horen. Haar ‘“All I Want for Christmas Is You” is zowel geliefd als gehaat bij velen – op een gedeelde eerste plaats met Chris Rea’s “Driving Home for Christmas” waarschijnlijk. Het liedje – waarin Mariah stelt dat ze van geen enkel cadeau zo blij wordt als van de ‘jou’ uit de titel – vormde de inspiratie voor een animatiefilm met dezelfde naam. Mariah Carey speelt – als kind – de hoofdrol (maar het verhaal is op geen enkele wijze op haar eigen leven gebaseerd) en doet de voice-over.

Mariah is een jong meisje, dat al jaren droomt van het hebben van een hond. Al zolang ze het zich kan herinneren zeurt ze bij haar ouders om een hond: op verjaardagen, met kerst, maar nooit krijgt ze er een. Zo langzamerhand geeft ze de moed op, maar dan wordt ze door de twee populairste meisjes van school uitgenodigd om mee te doen aan de benefietmodeshow. De enige voorwaarde is dat ze haar hond meeneemt. Mariah belooft dat ze er met kerst één zal krijgen. Omdat haar vader echter allergisch is voor honden en voor haar moeder een schoon huis de hoogste prioriteit is, ziet ze haar kansen somber in. Maar oma weet raad: de dierenwinkel verkoopt een hond die niet verhaart en dus ideaal is voor allergische en nette mensen. Mariah is op slag verliefd op de pup en heeft al een naam in gedachten: Princess… Nu haar ouders nog over zien te halen.

Dan komt Mariahs vader met een idee: als het meisje voor kerst laat zien dat ze de verantwoording voor het verzorgen van een hond aankan, door op Jack, de hond van haar oom, te passen, krijgt ze met kerst Princess. Mariah begint vol goede moed aan deze taak, maar Jack blijkt lastiger in bedwang te houden dan gedacht. Wat volgt is een aaneenschakeling van ongelukjes, waarbij Jack Mariah in een lastig parket brengt, wegloopt, alles onderkotst (buiten beeld gelukkig!) en er ronduit een bende van maakt.

‘All I Want for Christmas Is You’ is overduidelijk gemaakt voor jonge kinderen, ongeveer tussen de 5 en 9 jaar. Het verhaal is veel te saai voor oudere kinderen en volwassenen. Hoewel de boodschap niet verkeerd is (er komt meer kijken bij het opvoeden van een hond dan alleen knuffelen en schattigheid), is de plot te dun voor een speelfilm. De toegevoegde verhaallijn over de opa die met de overbuurman een soort onuitgesproken wedstrijd aangaat wie de beste kerstversiering heeft, voegt weinig amusants toe en heeft – voor een kinderfilm – zelfs een bizarre uitwerking (opa dreigt op een gegeven moment geëlektrocuteerd te worden). De liedjes zijn aardig, maar niet bepaald memorabel, maar op het visuele gebied scoort de film wel een voldoende. Niet te vergelijken met wat de grote animatiestudio’s tegenwoordig voor elkaar krijgen, maar voor een film thuis op de bank is het zeker niet slecht. ‘All I Want for Christmas Is You’ – de film – zal niet de zelfde weg bewandelen als de kersthit van de zangeres, maar de doelgroep zal zich met deze film best eventjes vermaken.

Monica Meijer

Waardering: 2.5

DVD-release: 22 november 2017