All Inclusive (2023)

Recensie All Inclusive CinemagazineRegie: Aniëlle Webster | 115 minuten | komedie | Acteurs: Tibor Lukács, Jennifer Hoffman, Aiko Beemsterboer, Bing van Son, Frank Lammers, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Jochum ten Haaf, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Thijs Boermans, Sara Afiba, Tine Cartuyvels, Sheila Payne, Suzanne Kok

Voor sommige mensen is het dé ultieme vorm van ontspanning: zich een paar weken in alle luxe verpozen op een all inclusive-resort aan een Spaanse costa, een Grieks eiland, de Turkse riviera of een ander tropisch vakantieoord. Lekker alle dagelijkse beslommeringen achter je laten en met een mierzoete cocktail in de hand op een ligstoel langs een overvol zwembad of een gloeiend heet zandstrand je in de watten laten leggen. In zo’n setting kun je je niet meer achter je werk verschuilen en zit je verplicht opscheept met partner en kinderen. Voor veel mensen is dat een fantastisch vooruitzicht, maar niet voor de familie Brouwer, de hoofdpersonen van de Nederlandse film ‘All Inclusive’ (2023). Ze zijn op weg naar Bonaire voor een heerlijk ontspannende vakantie, misschien wel de laatste keer met zijn viertjes, maar ze zijn nog niet op het vliegveld aangekomen of de sfeer blijkt al goed verziekt te zijn. Vader Jacco (Tibor Lukács) hikt tegen een zware burnout aan en als blijkt dat een van de koffers (die van hem uiteraard) niet is aangekomen reageert hij zo opgefokt dat zijn vrouw en kinderen het liefst net zouden doen alsof ze hem niet kennen.

Alsof dat nog niks is, vertelt Jacco’s vrouw Sylvie hem vlak voor ze in het busje stappen dat hen naar hun resort zal brengen dat ze de relatie na de vakantie ‘on hold’ wil zetten. Leuk begin van je vakantie, maar niet heus! Had ze die boodschap niet even twee weken later kunnen verkondigen? Het idee dat zijn huwelijk voorbij is hangt nu de rest van de vakantie als een zwaard van Damocles boven Jacco’s hoofd. Zo goed en zo kwaad als het gaat proberen de Brouwers te ontspannen in het luxe resort, waar elk gezinslid zijn eigen sores het hoofd moet zien te bieden. Waar Jacco zijn uiterste best doet om zijn vrouw opnieuw voor zich te winnen, wordt Sylvie voor zijn ogen versierd door een uitsloverige jonge dokter (Matthijs van de Sande Bakhuyzen). De 17-jarige dochter Lois (Aiko Mila Beemsterboer) valt op haar beurt als een blok voor de aalgladde hotelmanager (Thijs Boermans) en doet ze er alles aan om nog deze vakantie door hem ontmaagd te worden. Voor zoon Bink (Bing van Son) van 15 zou een zoen al genoeg zijn, maar hij heeft nog geen idee of die dan van een meisje of een jongen moet komen.

In het scenario van Dorien Goertzen en Richard Kemper (die van Veldhuis en Kemper inderdaad) wordt erop aangestuurd dat we ons doodergeren aan Jacco en meeleven met zijn gezinsleden die met hem opgeschept zitten. Toegegeven, Jacco heeft inderdaad een kort lontje en reageert soms nogal kinderachtig, maar wat zou jij doen als je vrouw je zo voor het blok zet? Niet hij maar Sylvie is degene met een midlifecrisis. Ze laat haar man spartelen en bungelen en lacht er nog om ook. Dat zij allicht ook een rol speelt in de huwelijkscrisis komt geen moment in haar op. Met Jacco voelen we vooral medelijden, al blijft het lastig om daadwerkelijk met hem mee te leven omdat hij zoveel domme dingen doet. Degene die nog het meest onze sympathie verdient is zoon Bink; hij is de enige die niet louter zelfzuchtig door het leven stapt. ‘All Inclusive’ pretendeert een romantische komedie te zijn die leunt op situaties die we allemaal herkennen. In de praktijk is er echter amper tot geen sprake van romantiek en te lachen valt er ook nauwelijks. De herkenbaarheid zit hem vooral in het kluchtige animatie-aanbod op het vakantieresort (denk karaokeavonden, tenenkrommende optredens en meer van dat soort ongein), onder leiding van de door Jochum ten Haaf overdreven karikaturaal gespeelde Bob. Frank Lammers zorgt voor een cynische noot; hij personifieert het ‘voorland’ dat Jacco te wachten staat over een jaar of tien.

‘All Inclusive’ wil van alles zeggen, maar pakt het compleet verkeerd aan. Daarbij duurt de film met zijn kleine twee uur zeker twintig minuten te lang. Je 115 minuten ergeren aan de meest onsympathieke personages – dat wordt een lange zit. Richard Kemper schreef eerder de beide delen van ‘Huisvrouwen bestaan niet’, films die uitblinken in de herkenbare situaties en sympathieke personages – twee troeven die ‘All Inclusive’ node mist!

Patricia Smagge

Waardering: 1.5

Bioscooprelease: 16 maart 2023