All Our Fears – Wszystkie nasze strachy (2021)

Recensie All Our Fears CinemagazineRegie: Lukasz Gutt, Lukasz Ronduda | 94 minuten | biografie, drama | Acteurs: Dawid Ogrodnik, Maria Maj, Andrzej Chyra, Oskar Rybaczek, Jacek Poniedzialek, Agata Labno, Jowita Budnik, Ewa Konstancja Bulhak, Wiktoria Kruszczynska, Karolina Bruchnicka, Zbigniew Litwinczuk, Wojciech Zietek, Konrad Eleryk, Ryszard Dolinski, Malgorzata Biela, Andrzej Danieluk, Piotr Trojan

Wat als iets in je natuur en iets in je cultuur dwars tegen elkaar in gaan, maar wel de houvast voor jouw identiteit zijn? Gebaseerd op echte gebeurtenissen laat ‘All Our Fears’ de strijd van de homoseksuele, katholieke Daniel (Dawid Orgrodnik) zien. Een strijd voor acceptatie en verbinding.

Deze film is vernieuwend door het standvastige hoofdpersonage. Ondanks dat het hoofdpersonage in een eindeloos conflict is met zichzelf en zijn gemeenschap, maakt ‘All Our Fears’ namelijk aan de kijker duidelijk dat homoseksueel zijn en streng in de Christelijke leer zijn elkaar niet hoeft uit te sluiten. Dat doet het zeker niet voor Daniel. Sterker nog, doordat regisseur Lukasz Ronduda de kijker dicht op Daniel plaatst en haast vervreemd van de rest van de gemeenschap, lijkt Daniel meer hoop te putten uit de Vader, de Zoon en de Heilige Geest dan wie dan ook.

Op het Poolse platteland leeft de activistische kunstenaar Daniel. Terwijl hij openlijk strijdt voor boerenrechten en zijn relatie met Olek (Oskar Rybaczek) in het geheim opbloeit, glijdt een queer vriendin, Jagoda (Agata Labno), steeds verder af. Na haar zelfmoord vecht Daniel tegelijk voor meer acceptatie van de LGBTQ+ community en probeert hij de mensen in zijn dorp dichterbij elkaar te brengen met een laatste eerbetoon aan Jagoda. Zijn schreeuw om verbetering roept in het dorp echter meer weerstand op.

Daniel tilt naastenliefde naar een hoger niveau en dat voedt de sympathie van de kijker. Zo poogt hij de gekwetste Jagoda op het Christelijke pad te houden, nodigt hij homofobe spierbundels uit voor een herdenkingstocht in Jagoda’s naam en knuffelt hij zijn geknakte vader ondanks dat zijn vader hem in de regel doodzwijgt. Het is prijzenswaardig en daardoor duurt het niet lang voordat de kijker Daniel die doorbraak gunt. Wat Ronduda vervolgens heel goed doet is hinten naar die doorbraak. Daniel heeft namelijk interacties met sommige mensen in de gemeenschap die suggereren dat de acceptatie groeit. Wanneer Daniel in een lege kerkbank om advies vraagt, lijkt de pastoor een ogenblik aan zijn activistische hulpvraag te willen voldoen. Ondubbelzinniger is het moment dat de emmer van Daniels oma overloopt en zij de homohaters van hun stoep jaagt om Daniel te beschermen.

‘All Our Fears’ is een hoopvolle les in standvastigheid door een bijzonder persoon. Als je gevecht voor je idealen verloren lijkt, laat Daniel je dan inspireren om weer op te staan.

Jannick Engel

Waardering: 3,5

Bioscooprelease: 3 augustus 2023