All Roads Lead to Rome (2015)

Recensie All Roads Lead to Rome CinemagazineRegie: Ella Lemhagen | 90 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Sarah Jessica Parker, Rosie Day, Raoul Bova, Claudia Cardinale, Paz Vega, Nadir Caselli, Shel Shapiro, Marco Bonini, Rocío Muñoz, Walter D’Errico, Gianclaudio Caretta

In ‘All Roads Lead to Rome’ maken we in het vliegtuig kennis met Maggie (Sarah Jessica Parker) en haar recalcitrante puberdochter Summer (Rosie Day). De twee zijn op weg van de VS naar Italië, voor een welverdiende vakantie. Summer heeft totaal geen zin in de vakantie en probeert op alle mogelijke manieren haar goedbedoelende moeder dwars te zitten. Haar vriendje zit namelijk in voorarrest wegens het bezit van drugs en alleen als zij getuigt dat de drugs van haar was, komt hij vrij. Waarom zou ze dan in zo’n stom land als Italië vakantie vieren als ze haar vriendjes leven kan redden?

Eenmaal aangekomen op de bestemming ontmoet het tweetal al gauw Luca, die in de buurt van het Toscaanse vakantieverblijf woont. Jaren geleden, nog voor Maggie getrouwd (inmiddels is ze al weer gescheiden van Summers vader) was, hadden zij en Luca een gepassioneerde relatie. Summer heeft onmiddellijk door dat haar moeder nog steeds gevoelens voor deze knappe Italiaan heeft, maar Maggie ontkent in alle toonaarden. Toch gaan de twee even op bezoek, en daar ontmoeten ze Luca’s tachtigjarige moeder Carmen (Claudia Cardinale), die koste wat het kost naar Rome wil, om onduidelijke redenen. Summer ziet op een gegeven moment haar kans schoon en wil met de auto van Luca naar het vliegveld rijden, zodat ze terug kan naar New York. Maar dan heeft ze geen rekening gehouden met de ijzeren wil van Carmen, die een stuk minder seniel is dan Luca doet voorkomen. Ze gaat met Summer mee, of het rozeharige meisje wil of niet… Als Luca en Maggie erachter komen, is het een kwestie van tijd voor de twee de gevluchte dames in hebben gehaald…

‘All Roads Lead to Rome’ is een halfslachtige romantische komedie. De film is niet grappig, en ook op het gebied van romantiek ontbreekt er wat. Tussen Sarah Jessica Parker en Raoul Bova is de chemie ver te zoeken en het is dan ook niet geloofwaardig dat die twee ooit niet van elkaar af konden blijven. Dat Summers vriendje Tyler beslist niet de ware voor haar is, kan een kind nog zien. De enige verhaallijn die iets van overtuigende liefde omvat is die van Carmen en haar oude vlam Marcellino, maar je moet het wel willen zien. Ook de moeder-dochter-relatie is gebaseerd op clichés en daarbij komt nog dat Rosie Day met haar Britse accent nogal afsteekt tegen het Amerikaanse geknauw van SJP.

Vervelend om te kijken is dit Sarah Jessica Parker-vehikel echter niet: de omgeving is prachtig en de karakters zijn net likeable genoeg om met ze mee te leven, al kun je op je klompen aanvoelen hoe dit verhaal gaat eindigen.

Monica Meijer

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 2 juni 2016
DVD–release: 28 oktober 2016