All She Wants for Christmas (2006)

Regie: Ron Oliver | 90 minuten | drama, komedie, romantiek | Acteurs: Monica Keena, Tobias Mehler, Steve Bacic, Sonya Salomaa, Ali Liebert, Denise Galik, Nelson Wong, Terry David Mulligan, John Dadey, Morgan Brayton, Marsha Regis, Duane Patterson, Caine Wendt, Sean Kohnke, Shaw Madson

Nee, “All She Wants for Christmas” draait niet om wat Mariah Carey graag onder de kerstboom wil vinden. Wel is de film haast net zo nep, gelikt en cheesy als het bijna gelijknamige nummer van de popdiva.

Noelle (Monica Keena) woont al haar hele leven in het kerstdorp Forest City en droomt ervan ooit op de beurs in New York te staan. Vooral vanwege haar CV werkt ze bij de Aikens keten, een fabriek die – hoe kan het ook anders – kerstspullen maakt en verkoopt. Helaas is daar net de eigenaar van overleden; zijn nichtje Ashley Aikens (Sonya Salomaa) komt langs om orde op zaken te stellen en al snel blijkt dat het bedrijf al jaren verlies draait. Noelle vecht, onder andere samen met haar moeder (Denise Galik) en vriendin Priscilla (Ali Liebert), voor het voortbestaan van de fabriek. Ondertussen wordt haar hoofd ook op hol gebracht door de mysterieuze Justin (Tobias Mehler), maar moet ze hem nou vertrouwen of niet?

Het verhaal is niet bepaald sterk, en frustrerend is dat je als kijker al meteen doorhebt hoe en wat, want de plot is zo vreselijk doorzichtig en voorspelbaar dat je er niet omheen kunt. Wat het geheel er niet beter op maakt zijn de acteurs. Het is moeilijk kiezen wie zwakker is: Denise Galik of Monica Keena. Filmmoeder en -dochter zijn aan elkaar gewaagd qua slecht acteren. Maar daarin zij ze niet de enigen: bijna de gehele cast is een bijeenraapsel van C-acteurs die met deze film hun kerstcadeautjes weer kunnen betalen voor een jaar. Enige uitzonderingen zijn Sonya Salomaa en Tobias Mehler, die nog enigszins natuurlijk weten over te komen.

Verder ziet Keena eruit als een botox gone bad geval; haar lippen zijn alles behalve natuurlijk. De uitgroei die bij elke blonde vrouw (en dat zijn er nogal wat) duidelijk te zien is, maakt het hele plaatje er niet beter op.

De film adverteert met “een hartverwarmend verhaal over de ECHTE kerstgedachte”, een beetje fout aangezien het merendeel van het verhaal draait om het wel of niet laten bestaan van een kerstfabriek, geld en het feit dat Noelle Justin steeds niet vertrouwt. Nergens ook maar één verwijzing naar de geboorte van Jezus, alles draait om banen, geld en bedrijven. Voor de kapitalistische managers is dat misschien de ware kerstgedachte, maar voor de normale mens betekent kerst toch echt iets totaal anders.

Tessa Obbens