All-Star Superman (2011)

Regie: Sam Liu | 76 minuten | animatie, actie | Originele stemmencast: James Denton, Christina Hendricks, Anthony LaPaglia, Edward Asner, Obba Babatundé, Steve Blum, Linda Cardellini, Cathy Cavadini, Frances Conroy, Chris Cox, Alexis Denisof, John DiMaggio, Robin Atkin Downes, Michael Gough, Matthew Gray Gubler, Finola Hughes, Kevin Michael Richardson, Fred Tatasciore, Arnold Vosloo

‘All-Star Superman’ is gebaseerd op de twaalfdelige comicserie met dezelfde naam. De comics, die uitkwamen van 2005 tot 2008, zijn geschreven door Grant Morrison en geïllustreerd door Frank Quitely, twee Schotten. Doel van de reeks was een frisse blik te werpen op de oudste superheld en hem dus niet te belasten met de geschiedenis die hij in de decennia sinds zijn geboorte al met zich meedraagt. Geen continuïteit dus in deze serie. Het leverde Morrison en Quitely veel erkenning op. Drie jaar na de verschijning van het laatste deel zag de verfilming van Sam Liu het licht.

De film ‘All-Star Superman’ volgt de comicreeks nauwgezet. De verfilming is zo trouw aan het origineel, dat je je bijna afvraagt wat het nut van zo’n één-op-één kopie is, maar gelukkig is de animatie dik in orde en werkt het avontuur ook op het scherm redelijk tot goed. Niet alle twaalf episodes haalden het scenario (en dus de film) overigens, waardoor je eigenlijk zou kunnen concluderen dat de verfilming wellicht beter had gewerkt als miniserie.

De man van staal raakt bij een reddingsactie zo dicht bij de zon dat hij een soort overdosis zonlicht krijgt. Laat dat nu net de bedoeling zijn geweest van Lex Luthor. Hoewel de zonnestraling zeker zijn positieve kanten heeft op Superman, blijkt hij ook geïnfecteerd, hij heeft niet lang meer te leven. Luthor wordt gearresteerd, maar Lois Lane heeft meteen al het idee dat hij iets te verbergen heeft, zo gewillig laat hij zich in de boeien slaan.

Ondertussen heeft Superman wilde plannen voor Lois Lane haar verjaardag. Hij neemt haar mee naar zijn Fortress of Solitude en verklapt dat hij in werkelijkheid Clark Kent is. Lois is niet helemaal overtuigd en raakt zelfs paranoïde, waarna ze Superman met een Kryptonite lasergeweer aanvalt. Omdat Superman echter onmetelijke krachten heeft, doet deze aanval hem niets. Eenmaal gekalmeerd is Lois klaar voor het in ontvangst nemen van haar echte verjaardagscadeau: een middeltje dat Superman gefabriceerd heeft en wat haar dezelfde superheldenkrachten zal geven als de zijne.

Als Superwoman komt ze middenin de strijd om haar liefde tussen Samson en Atlas, twee superhelden die menen hun krachten makkelijk te kunnen meten met die van Superman. Het laat zich raden hoe dit afloopt en de romantici onder de comicfans kunnen hun hart ophalen bij de sprookjesachtige afsluiting die Superman in petto heeft voor Lois’ verjaardag.

Het is dus wel te merken aan ‘All-Star Superman’ dat het gebaseerd is op een serie van twaalf avonturen. De film is episodisch van aard en de onderlinge samenhang ontbreekt af en toe. Er komen personages opdraven, die later in de film geen toegevoegde waarde meer hebben. Desondanks is deze losstaande Superman-film zeker de moeite waard. Het verhaal is steeds onderhoudend en de stemmencast (met onder andere James Denton, Christina Hendricks, Anthony LaPaglia en Edward Asner) is erg sterk. Het scenario is goed geschreven, met name de onderlinge relaties tussen Lois Lane en Superman en Lex Luthor en Kent Clark zijn boeiend. Voor DC Comic-fans een niet te missen release.

Monica Meijer

Waardering: 3

4K UHD-release: 26 april 2023