All Superheroes Must Die – Vs (2011)

Regie: Jason Trost | 74 minuten | science fiction, thriller | Acteurs: Jason Trost, Lucas Till, James Remar, Sophie Merkley, Lee Valmassy, Sean Whalen, Nick Principe, Brian Taylor, Kyle Valmassy, Alexis Acosta, George Holdcroft, Rich White

‘All Superheroes Must Die’ is een film die door regisseur en hoofdrolspeler Jason Trost zonder budget (wat te zien is) en zonder goed verhaal en interne logica (wat nog beter te zien is) gemaakt is. Het resultaat is er ook naar: de film heeft maar weinig lichtpuntjes. Of het moet de speelduur van amper 80 minuten zijn – waardoor de kwelling ook weer niet heel lang duurt.

Vier superhelden worden wakker in een schijnbaar door iedereen verlaten plaats. Ze weten niet meer hoe ze daar gekomen zijn en wat er gebeurd is. Ze hebben elk een punctieplek van een injectienaald in hun arm. Alleen Charge (Jason Trost) lijkt zijn krachten nog te hebben, terwijl Cutthroat (Lucas Till), The Wall (Lee Valmassy) en Shadow (Sophie Merkley) hun superkrachten kwijt te zijn. Het viertal heeft ze gekregen door “iets dat uit de lucht kwam vallen” en hoe dat dan door een injectie ongedaan gemaakt kan worden, wordt verder niet uitgelegd. Eveneens blijft het vaag wat hun krachten precies waren. De vier zijn ontvoerd door hun grote vijand Rickshaw (James Remar), die wraak wil nemen omdat hij keer op keer verslagen werd. Om hen het gevoel van een nederlaag te laten proeven, heeft hij een uitgebreid spel ontworpen die – indien ze de opdracht niet tot de letter uitvoeren – tot de dood van onschuldige slachtoffers zal leiden. Rickshaw heeft daarom een aantal rondes bedacht, waarin ze hetzij als team, hetzij als tegenstanders, moeten optreden – waarbij hij het onmogelijk maakt om “te winnen”.

Met een minimale opzet en flinterdunne personages (een handvol zwart/wit flashbacks zorgen nauwelijks voor achtergrond) wordt er van de kijker veel gevraagd om zich betrokken te voelen bij het zich ontvouwende schouwspel. Nu hebben actie- en superheldenfilms vaak een zwakke interne logica (de schurk gaat zijn meesterplan uitgebreid toelichten en plaatst de held in een situatie achter waaruit hij kan ontsnappen) en ‘All Superheroes Must Die’ doet alsof het hier anders gaat… om dan toch bij die clichés aan te sluiten. De hoofdrolspelers acteren houterig en ongeïnteresseerd en alleen Remar lijkt enig plezier in zijn rol te scheppen. Hij schmiert er lekker op los en mag af en toe een maniakale lach schateren. Misschien vroeg hij zich intussen af wat er van zijn carrière geworden is dat hij in dit soort semi-amateur films speelt.

Gezien het beperkte budget is het best begrijpelijk dat er geen spectaculaire actiescènes gedraaid kunnen worden, maar we hebben het wel over superhelden, niet over een praatfilm over een stel dertigers met relatieproblemen. Daardoor is ‘All Superheroes Must Die’ nogal een rare film geworden. Schamele speciale effecten, overduidelijk nepbloed, weinig indrukkende handlangers (al is de gestoorde gek in het “Uncle Sam” pak met de vlammenwerper een aardige vondst) en de opnamen spelen zich op een paar locaties af. Het gegeven dat Rickshaw in zijn instructies al aangeeft dat de wasserette, de ijzerwinkel en de haven allemaal binnen vijf minuten lopen te bereiken zijn, laat wel zien hoe kleinschalig de film is.

Jason Trost speelt niet alleen held “Charge”, maar schreef ook het scenario, produceerde en regisseerde de film ook. Hij probeert onbeholpen wat morele vraagstukken op te werpen Een vervolg schijnt inmiddels in voorbereiding te zijn. Het is een tikje sneu voor alle moeite die Trost met zijn familie en vrienden hebben gedaan, maar ‘All Superheroes Must Die’ is gewoon geen goede film. Daar had een groter budget ook niets aan veranderd.

Hans Geurts

‘All Superheroes Must Die’ verschijnt dinsdag 13 augustus 2013 op DVD en blu-ray.